Linkovi

Bivši predsednik Perua Alberto Fuhimori stigao u vazduhoplovnu bazu u Limi


Bivši predsednik Perua Alberto Fuhimori izručen je u subotu uveče vlastima te zemlje, u koju je stigao posle sedam godina da bi pred sudom odgovarao za optužbe za korupciju i kršenje ljudskih prava devedesetih godina, dok je bio na vlasti. Dan pošto je čileanski Vrhovni sud naložio izručenje Fuhimorija po optužbi za kršenje ljudskih prava i korupciju, policijski avion koji je prevozio bivšeg peruanskog predsednika sleteo je u vazduhoplovnu bazu u Limi.

Fuhimori će biti prebačen u policijski pritvor do početka sudjenja, koje bi moglo završiti zatvorskom kaznom od 30 godina. Na aerodromu u Limi, nekoliko stotina Fuhimorijevih pristalica, koji, prema poslednjim ispitivanjima javnog mnjenja ima podršku oko 20 odsto gradjana, sukobilo se s policijom pokušavajući da probije policijski kordon.

Bivši predsednik je napustio Čile nešto posle devet sati po lokalnom vremenu, posle zdravstvenog pregleda, u pratnji čileanskih vlasti. Fuhimori, koji je vladao Peruom od 1990. do 2000, odbacuje optužbe koje datiraju iz ranih devedesetih, kada je njegova vlada navodno bila odgovorna za ubistvo civila, u borbi protiv maoističkih gerilaca, iz pokreta Blistav put. Jedan od masakara dogodio se u siromašnom predgradju Lime 1991, kada je ubijeno 15 ljudi.

Fuhimori je doputovao u Čile u novembru 2005, posle petogodišnjeg azila u Japanu, gde je pobegao pošto je svrgnut s vlasti. Peruanska vlada je ubrzo posle hapšenja Fuhimorija u Čileu, na osnovu medjunarodne poternice, zatražila da bude izručen.

XS
SM
MD
LG