Linkovi

Izraelska vlada odobrila oslobadjanje 90 palestinskih zatvorenika


Izrael će osloboditi više palestinskih zatvorenika ove sedmice u nastojanu da ubrza mirovni proces. Izraelska vlada odobrila je oslobadjanje 90 palestinskih zatvorenika iz redova Fataha sa 16 prema 6 glasova.

Zvaničnici su saopštili da je to gest dobre volje prema palestinskom predsedniku i lideru Fataha Mahmudu Abasu povodom muslimanskog svetog meseca Ramazana. Izrael želi da ojača umerenu Abasovu vladu na Zapadnoj obali, tri meseca nakon što je islamistička radikalna grupa Hamas porazila snage Fataha i preuzela kontrolu nad pojasom Gaze. Pitanje oslobadjanja zatvorenika veoma je kontroverzno za obe strane. Šaul Mofaz je jedan od 6 ministara u izraelskoj vladi koji su glasali protiv oslobadjanja zatvorenika.

Mofaz je izjavio za izraelski radio da oslobadjanje zatvorenika predstavlja znak slabosti. On je rekao da su palestinske vlasti u haosu i anarhiji i da nema razloga da Izrael oslobodi teroriste, a da ne dobije ništa za uzvrat. Medjutim, ako je 90 zatvorenika previše za mnoge Izraelce, taj broj nije dovoljan za Palestince. Zvaničnik Hamasa u Gazi, Ahmed Jusef, zatražio je oslobadjanje svih 11 hiljada palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

«Zapravo niko ne obraća pažnju na naše Palestince koji pate u zatvorima, neki od njih proveli su više od 20 godina u zatočeništvu».

Izrael se nada da će oslobadjanje zatvorenika poboljšati atmosferu u pregovorima izmedju izraelskog premijera Ehuda Olmerta i predsednika Abasa. Oni nastoje da sačine dokument o palestinskoj državnosti koji bi bio predstavljen na medjunarodnoj mirovnoj konferenciji u Sjedinjenim Državama, koja bi mogla da se održi u novembru.

XS
SM
MD
LG