Linkovi

Savjet Evrope nezadovoljan odnosom Crne Gore prema preuzetim obavezama


Savjet Evrope pozdravio je pregovore vlasti i opozicije o ustavu, naglašavajući da to nije dovoljno da ta panevropska organizacija bude zadovoljna odnosom Crne Gore prema obavezama koje je preuzela članstvom u njoj. Izvjestilac za Crnu Goru Žan Šarl Gardeto podsjetio je da se Crna Gora, pristupajući toj organizaciji, obavezala da će ustav biti na snazi za godinu, kao i da će usvojiti deset konvencija Savjeta Evrope.

“SE poštuje što je ustav za isti sto doveo vlast i opoziciju, ali to nije dovoljno da budemo zadovoljni. Dosta je urađeno, ali se mora još raditi. Najbitnije je da ne zaboravite ono na šta ste se obavezali”, kazao je Gardeto Televiziji Crne Gore.

Prema njegovim riječima, za SE su nebitna neka pitanja koja su sporna za crnogorske političare.

“Za nas je nebitno kako će Crna Gora imenovati jezik. Ali je zato definitivno da ona mora biti građanska država. To je jedna od obaveza koje ste preuzeli, i ništa manje od takvog rješenja SE neće prihvatiti”, naglasio je on.

Gardeto je poručio da SE insistira i na institucionalnoj zaštiti ljudskih i manjinskih prava, što je još jedna od obaveza koju je Crna Gora preuzela.

Delegacija SE sredinom novembra dolazi u Podgoricu, i očekuje da tada dobije gotov Nacrt ustava, kojim će biti zadovoljna.

XS
SM
MD
LG