Linkovi

Iračke vlasti proširuje istragu o američkoj privatnoj firmi Blekvoteri


Iračke vlasti saopštile su danas da su proširile istragu o američkoj privatnoj firmi za obezbeđenje "Blekvoter" na druge incidente, posle onog od prošle nedelje u Bagdadu, kada su njeni radnici ubili 11 iračkih civila. Portparol ministarstva unutrašnjih poslova Abdul-Karim Halaf precizirao je da su radnici te firme, angažovane za obezbeđenje američkih diplomata u Iraku, učestvovali u još šest incidenata u poslednjih sedam meseci, uključujući pucnjavu ispred iračke državne televizije u Bagdadu, kada su tri čuvara zgrade ubijena.

Halaf je naveo svih šest incidenata, koji su se desili u Bagdadu i u kojima je ubijeno ukupno sedam ljudi, i dodao da će ti slučajevi biti iskorišćeni u slučaju protiv "Blekvotera" jer ukazuju da firma ima "kriminalni dosije. Nije precizirano da li iračko sudstvo može podići optužnice protiv američke firme čiji radnici ne mogu biti krivično gonjeni pred iračkim zakonom.

U međuvremenu, "Blekvoter" je odbacio optužbe da je umešan u ilegalno dopremanje automatskog oružja i druge vojne opreme u Irak. Prema saopštenju kompanije, te optužbe su neosnovane i “uprava ne raspolaže informacijama da je bilo koji od njenih zaposlenih nelegalno izvozio oružje”. Stejt department saopštio je da će sprovesti detaljnu istragu o radu privatnih firmi za obezbeđenje američkih diplomata u Iraku. "Blekvoter", sa sedištem u Mojoku, u Severnoj Karolini, zapošljava oko hiljadu.

XS
SM
MD
LG