Linkovi

UN: Bezbednost u Avganistanu ne može biti unapredjena samo vojnim sredstvima


Na današnjem sastanku u sedištu UN u Njujorku šefovi diplomatija i drugi zvaničnici vodećih svetskih sila, Avganistana i zemalja u njegovom okruženju, potvrdili su, podršku vladi predsednika Hamida Karzaija u borbi protiv talibanskih pobunjenika. Na vladu u Kabulu je istovremeno izvršen pritisak da unapredi dobru upravu i borbu protiv korupcije i trgovine drogom.

Sastanku predstavnika 18 zemalja predsedavali su avganistanski predsednik Hami Karzai i generalni sekretar UN Ban Ki Mun. Uprkos očekivanoj podršci vladi predsednika Karzaija, učesnici su u završnom saopštenju takodje pozvali avganistansku vladu da postepeno preuzme veću odgovornost za razvoj i bezbednost zemlje. U Avganistanu je ove godine poginulo gotovo 170 medjunarodnih mirovnih vojnika što 2007. čini najsmrtonosijom za medjunarodne mirovne snage od zbacivanja talibanskog režima 2001. godine

Savet bezbednosti UN doneo je prošle nedelje odluku da za godinu dana produži mandat medjunarodnim mirovnim snagama od 39 hiljada pripadnika koje predvodi NATO. Medjutim, neke članice NATO-a nagoveštavaju da bi želele da povuku svoje borbene trupe zbog čega jača pritisak na Karzaijevu vladu da otvori dijalog bar sa nekim relativno umerenim frakcijama medju pobunjenicima. U razgovoru sa novinarima avganistanski predsednik je rekao da su nastojanja na pomirenju u toku i da smatra da većina pobunjeničkih frakcija predstavlja potencijalne partnere u pregovorima.

“U okviru mirovnog i procesa pomirenja već smo u kontaktu sa delovima Talibana koji nisu sastavni deo Al-Kaide ili drugih terorističkih mreža, a koji u stvari čine većinu. Mi bismo želeli da se taj process nastavi kako se otvaraju nove mogućnosti.”

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je da su učesnici sastanka pozvali svetsku organizaciju da pojača napore u cilju političkog pomirenja u Avganistanu, a da je sličan apel upućen i vladi predsednika Karzaija. Ban je dodao da će u tom cilju UN pojačati svoje prisustvo u Avganistanu čim to bezbednosne prilike budu dozvolile.

“Mi pažljivo pratimo bezbednosnu situaciju. Nedavno smo otvorili još devet regionalnih kancelarija - sada ih ukupno ima 17. I dalje nam nedostaje ljudstvo ali razmatramo načine da proširimo naše prisustvo.”

U završnom saopštenju sa sastanka navedeno je da bezbednost ne može biti unapredjena samo vojnim sredstvima već i kroz izgradnju vladinih institucija i pomoć za razvoj.

Na sastanku iza zatvorenih vrata učestvovali su i američki državni sekretar Kondoliza Rajs i šef iranske diplomatije Manučer Motaki, što je jedna od retkih prilika kada zvaničnici dve zemlje koje ne održavaju diplomatske odnose zajedno prisustvuju nekom dogadjaju. Rajs i Motaki su juče takodje prisustvovali sastanku o Iraku, ali nisu stupili u razgovor. U odgovoru na novinarsko pitanje predsednik Karzai je odao priznanje iranskim nastojanjima da suzbije krijumčarenje droge u regionu i naveo da je iranski ministar inostranih poslova Motaki u svom izlaganju na sastanku rekao da je tri hiljade pripadnika iranskih snaga bezbednosti izgubilo život u antinarkotičkim operacijama.

XS
SM
MD
LG