Linkovi

Susret kancelarke Merkel sa Dalaj Lamom poremetio odnose sa Pekingom


Savezna kancelarka Angela Merkel ne namerava da odustane od odluke da se sutra u Berlinu sastane sa duhovnim vodjom tibetanskog naroda i predsednikom tibetanske vlade u egzilu Dalaj Lamom, iako je Peking već preduzeo prve mere koje prevazilaze okvire pukog upozorenja.

Već sutra neće doći do planiranog susreta berlinske delegacije na čelu sa ministarkom pravosudja Brigite Cipris sa kolegama iz Pekiga, a u okviru redovnog nemačko-kineskog dijaloga o pitanjima pravne države. Sastanak je danas otkazan, kako je zvanično poručeno iz Pekinga, “iz tehničkih razloga”.

Nemački mediji su pored toga danas javili da je i kineska vlada pozvala nemačkog ambašadora u Pekingu na razgovor i zapretila da će biti posledica ukoliko se kancelarka sastane sa vodjom Tibetanaca. Pri tome je već predstavnica Ministarstva inostranih poslova u Pekingu prekjuče, kako su preneli nemački mediji, rekla da se Kina “nada da će Nemačka imati u vidu više interese vezane za kinesko-nemačke odnose i da Dalaj Lami neće biti dopuštena poseta”.

Prema današnjem pisanju lista “Zidojče cajtung”, kancelarkina odluka da se sastane sa Dalaj Lamom izazvala je polemike i Berlinu, u Ministarstvu inostranih poslova i u njenom uredu. Angela Merkel je odluku da se sastane sa Dalaj Lamom, kako navodi list, očito donela uprkos primedbama svojih savetnika.

Ured savezne kancelarke je doduše saopštio i da je susret sa tibetanskim vodjom „privatna razmena mišljenja“. Naglašeno je i da Angela Merkel načelno prima verske vodje iz sveta i sastaje se sa njima tokom svojih putovanja u inostranstvo. Dalaj Lama je sam je tražio susret sa kancelarkom koja će mu, kako je saopšteno, jasno staviti do znanja da Nemačka ne podržava težnje Tibeta za suverenitetom.

Ovo nije prvi put da kancelarka u ovakvim pitanjima ima “sopstveni pristup”. Uprkos značaju privrednih odnosa i sa Rusijom i sa Kinom, Angela Merkel je prilikom susreta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom do sada bez zazora otvarala temu poštovanja ljudskih prava, što je učinilila i tokom nedavne posete Pekingu.

Dvojica ranijih kancelara, socijaldemokrata Gerhard SSreder i konzervativac Helmut Kol, nisu se sastajali sa Dalaj Lamom i to su prepustili svojim šefovima diplomatija – Joški Fišeru i Klausu Kinkelu. Tibetanskog vodju primio je svojedobno i nemački predsednik Rihard fon Vajczeker.

Dalaj Lama je letos u intervjuu za nedeljnik “SSpoigel” rekao da postoji “zanimljiv fenomen kod političara”. “Dok još nisu premijeri ili predsednici, sastaju se sa mnom. Posle me izbegavaju da ne bi naljutili Peking jer u prvom planu stoje privredne veze sa Narodnom Republikom”, primetio je tibetanski vodja.

Kancelarka Merkel, ćerka protestantskog svećenika koja je politikom počela da se bavi kao protivnica komunističkog režima u nekadašnjoj istočnoj Nemačkoj, sada očito namerava da odstupi od ovoga. Sa Dalaj Lamom već se sastala 2005. kao šefica konzervativne opozicije u Berlinu.

XS
SM
MD
LG