Linkovi

Hipnoza, moć ljudskog uma u kontrolisanju bola


Vekovima su lekari koristili hipnozu za olakšanje teških bolova posle hirurških operacija. Tome je zatim smanjena popularnost pronalaskom anestezije. U današnje vreme, nove studije pokazuju brojne dobrobiti kada se hipnoza primeni pred hiruršku operaciju raka dojke.

Poslednjih godina, zdravstveni profesionalci koristili su hipnozu kao oruđe u psihoterapiji, tretmanima za gubitak težine. Čak i na eksperimentalnoj osnovi kada se pacijenti koji imaju Parkinsonovu bolest pripremaju za hirurši zahvat duboke stimulacije mozga. Sada, studija objavljena u časopisu Nacionalnog instituta za rak naglašava dobrobiti hipnoze u smanjenju sporednih efekata hirurške operacije raka dojke. Doktor Gaj Montgomeri iz Maunt Sinaj medicinske škole u Njujorku je autor te studije.

«Ustanovili smo da su pacijenti u grupi hipnoze imali manje bolova, mučnine i iscrpljenosti i da su manje bili emocionalno uzdrmani i manje uznemireni tako da je to zaista bio dobitak za pacijente».

U nasumičnom kliničnom ispitivanju, 200 žena koje su imale zakazanu biopsiju dojke ili lampektomiju (hirurško uklanjanje tumora bez mastektomije, odnosno uklanjanja mlečne žlezde), podvrgnute su 15-tominutnoj hipnozi pre nego što su otišle u operacionu salu. Druge su samo imale konsultacije sa psihologom. I dok je hipnoza bila izučavana i ranije, ovo je bio prvi put da je ona bila deo tretmana za rak dojke. Helen Dorman opisuje bol posle njene operacije.

«Osetite se otprilike kao da vas je pregazio ogroman kamion kada se probudite».

«Želim da zatvorite oči i da se opustite».

Pacijentima pod hipnozom rečeno je da postave sebe mentalno na neko prijatno mesto, kao što je plaža po sunčanom danu. Hipnoza takodje smanjuje vreme provedeno na operaciji, pa samim tim i troškove lečenja za najmanje 700 dolara. Vodeći zagovornici hipnoze kažu da je trebalo više od jednog veka da bi se ponovo otkrila moć ljudskog uma u kontrolisanju bola.

XS
SM
MD
LG