Linkovi

Koštunica: Direktni pregovori jedini put za pronalaženje održivog rešenja


Pred sastanak predstavnika Beograda i Prištine u Njujorku, premijer Vojislav Koštunica izjavio je da su direktni pregovori o statusu Kosova jedini put za pronalaženje održivog rešenja.

Potpuno sam uveren u nadmoćnost naših argumenata, rekao je Koštunica i dodao da je odgovornost na posredničkoj trojci da učini sve da se dođe do prave teme, a to je status Pokrajine. Premijer je rekao da Beograd nudi albanskoj nacionalnoj manjini da u svim pitanjima odlučuje o svojoj sudbini,ali bez zadiranja u integritet i suverenitet Srbije. Realna opasnost je da će 10. decembra Albanci proglasiti nezavisnost i ne treba sumnjati da je takva namera podržana iz Vašingtona, tvrdi Koštunica, a na pitanje da li postoji plan da se u slučaju proglašenja nezavisnosti Vojska Srbije uputi na Kosovo, Koštunica kaže da se svi koji odlučuju u Beogradu slažu da se Srbija neće odreći Kosova. Postoje razlike u stavu kakav odnos treba zauzeti prema državama koje priznaju eventualnu nezavisnost Kosova, naglasio je Koštunica.

Od Demokratske stranke, drugog koalicionog partnera u vlasti stižu nešto drugačiji tonovi. Visoki funkcioner te partije i ministar odbrane Dragan Šutanovac ponovio je da Vojska Srbije neće ratovati za Kosovo već će slediti državnu politiku prema kojoj će se to pitanje rešavati mirnim putem, argumentima i diplomatskim sredstvima. Naredbu za upotrebu vojske donosi predsednik Srbije, rekao je ministar Šutanovac i dodao da niko relevantan za to pitanje nije dao izjavu da će vojsku slati na Kosovo. Izjave predstavnika ministarstava koja za to nisu nadležna, nisu državna politika, već pitanje kako je neko tog dana bio raspoložen i šta je rekao u bašti nekog beogradskog restorana što je odjeknulo čak do Njujorka, rekao je ministar odbrane Dragan Šutanovac.

XS
SM
MD
LG