Linkovi

Budva: Crnogorska policija uhapsila biznismena Veselina Barovića


Budvanska policija uhapsila je V.B. i R.Ž. iz Podgorice, pod sumnjom da su počinili krivično djelo ugrožavanje sigurnosti, saopštila je Uprava policije. U rutinskom saopštenju policije, međutim, zanimljivo je to što se pod inicijalima V.B. krije biznismen Veselin Barović.

V.B. i R.Ž. osumnjičeni su da su tokom septembra više puta ugrožavali sigurnost radnika i krupijea zaposlenih u kompaniji „Hit Montenegro“, u hotelu „Maestral“ u Miločeru, tako što su ih vrijeđali i grubim prijetnjama kod njih „stvaraliosjećaj ugroženosti“.

Zaposleni su, kako se navodi u policijskom saopštenju, iz straha za ličnu bezbjednost, odbili da dolaze i rade u kazinu, a od poslodavaca su zatražili da im omoguće sigurnost i normalne uslove za rad“.

Saznajemo da je jedan od uhapšenih podgorički biznismen Veselin Barović, a drugi Rade Živković, blizak Barovićev prijatelj i saradnik. Iako je, nakon konsultacija sa nadležnim državnim tužiocem, Područna jedinica Budva donijela rješenje o zadržavanju osumnjičenih, oni su, nakon saslušanja u Osnovnom sudu u Kotoru, pušteni da se brane sa slobode.

Veselin Barović je jedan od najuspiješnijih crnogorskih tranzicionih biznismena i jedan od najbližih prijatelja predsjednika DPS-a Mila Đukanovića. U Italiji se protiv njega vodi postupak zbog sumnje da je učestvovao u medjunarodnom švercu cigareta. On je suvlasnik u preduzeću– Alfa invest koje je, uz državu, najveći akcionar Rudnika uglja u Pljevljima. Oni posjeduju 23 odsto akcija preduzeća čiju je “privatizaciju” u paketu sa Termoelektranom, prije dvije godine počela Đukanovićeva Vlada.

Veselin Barović je, istovremeno, član borda Elektroprivrede Crne Gore, kompanije u kojoj se protive planu privatizacije Termoleketrane i Rudnika. Pored članstva u Odboru direktora EPCG, Veselin Barović je, preko Euro fonda čiji je suvlasnik, i u Odboru direktora Solane Ulcinj, HTP Fjord i Fabrike mineralne vode Rada u Bijelom Polju.

Osnivač je i suvlasnik Društva za upravljanje Euro fondom, kompanija Blu laguna risort i Komers, a posjeduje i 20 odsto akcija u firmi Broudbend Montenegro koja je, krajem februara ove godine, na tenderu Agencije za radio-difuziju za izdavanje licenci za kablovsku televiziju, telefoniranje preko interneta i bežični pristup korisnicima, jedina dobila pravo za ove servise u svim crnogorskim opštinama.

Inače, u vrijeme kada je objavljeno policijsko saopštenje, najuticajniji čovjek u Crnoj Gori Milo Đukanović sjedio je u društvu porodice i prijatelja ispred zidina starog grada u Budvi.

XS
SM
MD
LG