Linkovi

Havana: Kubanska televizija emitovala razgovor sa Fidelom Kastrom


Kubanska televizija emitovala je, posle više od tri meseca, intervju sa Fidelom Kastrom, čime je zvanična Havana odbacila glasine da je lider nacije umro ili je na samrti.

Zvaničnici su prekinuli redovan televizijski program nekoliko minuta pre emitovanja snimka da bi najavili prikazivanje intervjua sa Kastrom. Kastro na video snimku priča polako i izgleda drugačije nego u junu, kada je poslednji put dao intervju za kubansku televiziju.

Kubanski lider na snimku izgleda čio i boljeg zdravlja, ne gleda uvek u oči novinara koji ga je intervjuisao, ali se čini da su mu misli jasne. Kastro je dao intervju voditelju vladinog informativnog programa "Okrugli sto" i s njim je razgovarao o mnogim temama - od cenama nafte do vrednosti dolara. Kubanski lider je, takodje, govorio o eseju koji je objavljen u sredu ujutru i o kontroverzama oko američkih planova za izgradnji protivraketnih sistema.

Kastro, koji je revolucijom došao na vlast 1959. godine, predao je rukovodjenje državom svom bratu Raulu 31. jula prošle godine, posle teške operacije. Od tog datuma Kastro se nije pojavljivao u javnosti, osim što su u par navrata objavljivane njegove fotografije sa stranim zvaničnicima koji su mu dolazili u posetu, kao i nekoliko novinskih članaka i eseja u državnim medijima. Špekulacije da je Kastro na samrti, ili da je već umro dodatno su se rasplamsale u Majamiju - sedištu kubanske emigracije u egzilu - pošto se kubanski lider nije pojavio u javnosti na svoj rodjendan 13. avgusta ove godine.

XS
SM
MD
LG