Linkovi

Više stotina žena koje podržavaju ekstremistički Hamas marširalo u Ramali


Više stotina žena koje podržavaju islamski pokret Hamas marširalo je danas u Ramali zahtevajući oslobadjanje pripadnika te organizacije iz palestinskih zatvora. Protest Palestinki prvi je protest tokom muslimanskog meseca ramadana održan na Zapadnoj obali, kojom upravlja rivalni pokret Fatah.

Palestinska policija je obrazovala lanac kako bi sprečila žene, od kojih su neke zarovima potpuno pokrile lia dok su ostale imale dugačke marame, da se okupe na glavnom trgu u Ramali gde se tradicionalno održavaju protesti. Demonstrantkinje su se medjutim okupile u sporednim ulicama. Okupljene žene su uzvikivale "Bog je veliki" i mahale su palestinskim zastavama.

Policija je saopštila da su napale jednog bezbednosnog zvaničnika koji je posle završio u bolnici. Policija je saopštila i da su snage bezbednosti pokušale da rasteraju demonstracije jer nisu odobrene. Medju okupljenima je bila i 41-godišnja Saba Kataloni koja je rekla da je njen muž, opštinski zvaničnik, uhapšen u petak pošto su pripadnici bezbednosnih snaga upali u njihovu kuću pucajući u vazduh. Prema njenim rečima, zvaničnici bliski Fatahu su pretukli njenog supruga i sina.

Žene koje protestuju tvrde da je oko 700 ljudi odanih Hamasu uhapšeno na Zapadnoj obali otkada je Hamas u julu preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze, a da je njih oko 150 u zatvorima bez optužbe. Palestinske organizacije za zaštitu ljudskih prava tvrde da su pripadnici Hamasa bili premlaćivani tokom hapšenja. Palestinske vlasti kojima rukovode zvaničnici Fataha, pokreta predsednika Mahmuda Abasa, u sukobu su s islamskim pokretom Hamas nakon što je taj pokret nasilno zauzeo pojas Gaze, a posle kratke zajedničke vlade dva pokreta. Oba pokreta su obrazovali vlast na teritorijama koje kontrolišu i oba pokreta zlostavljaju pripadnike rivalnog pokreta - Hamas pripadnike Fataha u pojasu gaze, Fatah pripadnike Hamasa na Zapadnoj obali.

XS
SM
MD
LG