Linkovi

Crnogorski ambasador u Srbiji Anka Vojvodić demantovala Milana Roćena


Crnogorski ambasador u Srbiji Anka Vojvodić izjavila je da nedavni demarš zvaničnom Beogradu i zahtev za izvinjenje Crnoj Gori nije uputila "na svoju ruku", već da je postupila prema instrukcijama koje je dobila iz resornog ministarstva.

Šef crnogorske diplomatije Milan Roćan rekao je da Crna Gora "nije tražila, niti očekivala" izvinjenje od Srbije "zbog ponašanja nekih službenika i zvaničnika", već da je "zahtev ambasadorke bio njena individualna emotivna reakcija".

Vojvodićeva je crnogorskim medijima kazala da uvažava hijerarhiju u Ministarstvu inostranih poslova, ali da je izvinjenje od Vlade Srbije tražila u dogovoru sa MIP Crne Gore.

"To se odnosi i na sve što izjavi ministar inostranih poslova, ali samo mogu da vam kažem da sam u svemu postupala prema instrukcijama koje sam dobila od MIP-a Crne Gore", preneo je njenu izjavu nikšićki radio "Montena".

Vojvodićeva je kazala da je zvanična Podgorica odabrala "najblaži oblik reakcije, a to je upućivanje demarša, dakle, iskazivanje oštrog protesta na ono što je rečeno, upravo misleći na dugoročnu saradnju sa Srbijom i čuvajući sebe od prejake reakcije, koja bi nam smetala u budućim odnosima".

Povod za demrš bila je izjava savetnika srpskog premijera Aleksandra Simića da je Crna Gora "kvazi-država", izrečena u kontekstu zabrane episkopu mileševskom Filaretu da udje u deo Mileševske eparhije u pljevaljskom kraju, zbog čega je i ministar za infrastrukturu Velimir Ilić odustao od dogovorene posete Podgorici.

XS
SM
MD
LG