Linkovi

U istočnoj Evropi i zemljama bivšeg SSSR-a nedostaje odgovarajuće obrazovanje


U najnovijem izveštaju UNICEF-a, navodi se da milionima dece u centralnoj i istočnoj Evropi i zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza nedostaje odgovarajuće obrazovanje. Dečiji fond Ujedinjenih nacija upozorava da će velika količina neobrazovane radne snage zakočiti ekonomski rast i načiniti te zemlje manje konkurentnim na globalnom tržištu.

U izveštaju se navodi da je obrazovni sistem jedan od velikih nedostataka tranzicije iz komunizma u kapitalizam u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza. U tim zemljama obrazovanje je nekada bilo univerzalno, ali sada je to promenjeno. UNICEF je saopštio da više od 14 miliona dece širom regiona ne ide u školu. Time je obuihvaćeno i dva i po miliona dece koja su napustila osnovnu školu. Takodje se navodi da je nivo pohadjanja škole u Gruziji, Moldaviji i Tadžikistanu toliko nizak, da te zemlje najverovatnije neće dostići milenijumske razvojne ciljeve UN o univerzalnom osnovnom obrazovanju do 2014. godine. Koordinator istraživanja Filip Testor kaže da deca iz imućnijih, obrazovanijih porodica, imaju koristi od javnog obrazovnog sistema, ali da siromašnija deca to nemaju, uprkos tome što je u većini ovih zemalja školovanje zvanično besplatno.

«Medjutim, obrazovni servisi koji su u prošlosti omogućavali besplatnu školsku hranu, zdravstvenu negu, prevoz, ukinuti su od kako je počela tranzicija. I to zapravo stvara korpu skrivenih troškova».

Testor naglašava da siromašne porodice ne mogu da priušte te skrivene troškove. On navodi da se većina škola gradi na urbanim područjima, na kojima su ljudi imućniji, a ne u siromašnim ruralnim zajednicama. Regionalna direktorka UNICEF-a za centralnu i istočnu Evropu Marija Kalvis kaže da svake godine više od 14 miliona dece postaje radna snaga bez formalnog obrazovanja. Ona kaže da je taj region po stopi nezaposlenosti mladih na drugom mestu - odmah iza Bliskog istoka.

«Mlada populacija je svakako prednost za promovisanje ekonomije. To je pokretačka snaga za ekonomiju koja se trudi da se takmiči na globalnom nivou. Vlade sve više daju prednost radnoj snazi koja je obučena i ima potrebnu stručnost, kako bi njihove ekonomije mogle da se takmiče, nego jeftinoj radnoj snazi.»

UNICEF je saopštio da su etničke manjine, posebno romska deca, žrtve diskriminacije u obrazovanju, isto kao i hendikepirana deca. U nižem obrazovanju, prema ovom izveštaju, školu pohađa manje devojčica nego dečaka. Medjutim, širom regiona, broj devojčica je daleko veći od broja dečaka u višem obrazovanju. Izveštaj poziva vlade da znatno povećaju količinu novca koje troše na obrazovanje, odnosno da sa sadašnjeg nivoa od 3 odsto bruto nacionalnog proizvoda, povećaju na najmanje 6 odsto.

XS
SM
MD
LG