Linkovi

Fil: Nema dovoljno iračkih snaga da kontrolišu Bagdad bez pomoći koalicije


Komandant koalicionih snaga u Bagdadu, general-potpukovnik Džozef Fil, kaže da u prestonici nema dovoljno iračkih snaga da bi mogle da ga kontrolišu bez pomoći koalicije, ali ističe da američke i iračke snage zajedno postižu priličan uspeh u borbi protiv pobunjenika i pripadnika paravojnih snaga koje su odgovorne za najveći deo nasilja u iračkoj prestonici.

General-potpukovnik Džozef Fil kaže da su u godini tokom koje je komandovao koalicionim bezbednosnim akcijama u Bagdadu, njegove snage stavile pod kontrolu 54 odsto područja grada. On ističe da je prošle godine u novembru pod njihovom kontrolom bilo svega 9 odsto gradskih četvrti. Medjutim, general priznaje da u Bagdadu još ima previše nasilja, najvećim delom u 16 odsto četvrti u kojima nema njegovih snaga i 30 odsto četvrti u kojima njegove snage rade na proterivanju pobunjenika. General Fil kaže kako pokušava da te delove grada, u kojima vlada divljačko nasilje, preobrati u ”čiste“ i ”kontrolisane“ i konačno - kako se to kaže - ”osvojene“. Trenutno je samo osam odsto grada u toj finalnoj fazi. General ističe da nema dovoljno iračkih snaga da ”osvoje“ ceo grad bez pomoći.

”Fundamentalno pitanje je: da li su iračke bezbednosne snage dovoljne da zaista zaštite grad? Ne verujem da je to slučaj.“

General dodaje da iračka vlada radi na proširenju obima bezbednosnih snaga kako bi se popunile praznine, ali ističe da ne može da predvidi kada će biti dovoljno iračkih vojnika i kada će nasilničke grupe biti dovoljno slabe kako bi se omogućila potpuna kontrola iračkih snaga nad Bagdadom. General Fil podvlači da je faktor koji odredjuje nivo nasilja u Bagdadu sve obimnija akcija pridobijanja mladih mladih Iračana da uskrate podršku pobunjenicima i priključe se grupama koje saradjuju sa iračkom vladom.

”To je veoma važna inicijativa u pravom momentu da se putem izmirenja uključe svi koji su voljni i žele da budu deo rešenja, a ne deo problema.“

Ta vrsta lokalnog izmirenja se odvija u zapadnom Iraku, gde su se plemenske starešine udružile sa koalicijom protiv Al Kaide. Koalicija pokušava da ponovi taj uspeh i u drugim delovima zemlje.

XS
SM
MD
LG