Linkovi

Kušner: Očuvanje sadašnjeg stanja veća opasnost od rešavanja statusa Kosova


Tokom svoje prve posete Vašingtonu otkako je preuzeo dužnost u maju, Kušner je pozvao nove sile, poput Kine, Indije i Brazila, kao i Rusiju, da deluju kao faktori stabilnosti u multipolarnom svetu. Nekadašnji administrator UN na Kosovu, izjavio je da je budući status pokrajine pre svega evropsko piitanje.

“Spoljna politika Evropske unije stvorena je na Balkanu i ne sme da doživi neuspeh na Balkanu,” istakao je Kušner, dodavši da je od suštinskog značaja da EU ostane jedinstvena u traganju za rešenjem poslednjeg konflikta na području bivše Jugoslavije.

“Postoje rizici u zadržavanju statusa kvo na Kosovu, kao i rizici u preduzimanju akcije. Medjutim, u okviru podrške planu Martija Ahtisarija i principu nadgledane nezavisnosti Kosova, mi smatramo da su rizici očuvanja statusa kvo veći.”

Kušner je u svom izlaganju podržao evropske perspektive balkanskih zemalja. On je takodje ocenio da su odnosi Francuske i Evrope sa SAD u proteklom periodu dostigli jedan od najviših nivoa zategnutosti u istoriji zbog razlika u gledištima o ratu u Iraku.

XS
SM
MD
LG