Linkovi

U Kabulu ubijen francuski vojnik, UN produžile mandat misije NATO u Avganistanu


Avganistanske vlasti potvrdile su da je u napadu bombaša samoubice na francuski vojni konvoj u Kabulu ubijen najmanje jedan vojnik, a da je ranjeno i nekoliko civila koji su se u tom trenutku nalazili blizu mesta eksplozije.

Konvoj je napadnut u zapadnom delu grada. Francuski vojnici pripadaju ISAF-u, Međunarodnim mirovnim snagama kojima rukovodi NATO.

Istovremeno je saopšteno da su u napadu na talibansko uporište u južnoj pokrajini, Helmandu, američke i avganistanske vladine snage ubile 40-tak talibanskih boraca. Zaplenjene su i velike količine oružja i municije.

Takođe u Helmandu, Avganistanski zvaničnici tvrde da je u napadu avijacije NATO poginulo i 6 civila. Alijansa je priznala da je bilo civilinih žrtava u operaciji čiji je cilj bio da se iz vazduha podrže britanski vojnici koje su napali talibanski pobunjenici.

Juče je Savet bezbednosti UN produžio mandat misiji NATO (ISAF) još godinu. Četrnaest od 15 članica glasalo je za, dok se Rusija uzdržala. Njen ambasador Vitali Čurkin, rekao je da Moskva podržava misiju NATO u Avganistanu, ali da nije saglasna sa delom rezolucije u kojem je izražena zahvalnost Japanu zbog podrške nastojanjima koalicije.

Japanska opozicija zapretila je, nakon osvajanja većine u jednom domu parlamenta, da će blokirati produžetak misije podrške koju japanska vojska pruža operacijama u Avganistanu.

XS
SM
MD
LG