Linkovi

Izborna komisija: Predsjednički izbori u Pakistanu zakazani za 6. oktobar


Izborna komisija u Pakistanu objavila je da će se predsjednički izbori održati 6. oktobra, uprkos sudskom procesu čijim su pokretanjem opozicioni lideri pokušali da osopre pokušaj reizbora aktuelnog šefa države, Perveza Mušarafa.

Današnja objava izborne komisije, koju je postavio upravo Mušaraf, ignorisala je nekoliko postupaka koji se vode pred vrhovnim pakistanskim sudom.

Mušarafovi oponenti tvrde da on nema pravo da se kandiduje za predsjednika sve dok se ne odrekne funkcije prvog čovjeka pakistanske armije. No, general Mušaraf je najavio da će se funkcije vojnog lidera odreći ako i samo ako bude izabran za predsjednika.

Kazi Husein Ahmed, jedan od lidera stranke MMA, jedne od organizacija koje su osporile Mušarafovu kandidaturu pred Vrhovnim sudom, tvrdi da je Mušaraf već odradio ustavom predviđena dva predsjednička mandata i da nema pravo na treći.

Ahmed tvrdi da je prvi mandat Mušarafa počeo kada je general 1999. godine vojnim pučem preuzeo vlast u zemlji, poslije koga je njegova vlast legitimisana na referendumu.

Opozicija prijeti da će, ukoliko Mušarafu bude omogućeno da se kandiduje za predstojeće predsjedničke izbore, napustiti parlament.

XS
SM
MD
LG