Linkovi

Nova grčka vlada premijera Kostasa Karamanlisa položila zakletvu


Karamanlis je na prvoj sednici zatražio da vlada ne gubi ni trenutka i da odmah počne sa radom, pošto je očekuje rešavanje niza osetljivih pitanja, poput reforme penzionog sistema.

"Pažljivo ću pratiti rad svakog ministra", rekao je on i dodao da će se rad ministarstava redovno procenjivati.

Premijer, čija je konzervativna Nova demokratija na izborima u nedelju ponovo pobedila, ali uz malu prednost, rekao je da će nastaviti ključne ekonomske reforme koje su neophodne Grčkoj kako bi sustigla partnere u evro zoni.

"Radićemo odlučno i usredsredićemo se na naše ciljeve i vremenski raspored, koji moraju biti u potpunosti poštovani", rekao je Karamanlis.

Nova vlada, u kojoj je ostala gotovo polovina ministara iz prethodne vlade, danas je položila zakletvu pred grčkim predsednikom Karolosom Papuljasom. Ceremoniji u predsedničkoj rezidenciji prisustvovali su i predstavnici Grčke pravoslavne crkve.

Karamanlis je u novoj vladi zadržao ključne ministre, uključujući ministra finansija Jorgosa Alogoskufisa i ministarku spoljnih poslova Doru Bakojani, ali je doveo i nekoliko mladjih ministara i zamenika ministara kako bi popravio imidž vlade u javnosti.

Ukupan broj ministarstava je kombinovanjem nekih resora smanjen sa 19 na 17. U devet minstarstava su imenovani novi ministri.

Medju članovima nove grčke vlade, koja ima ukupno 17 ministara i 23 zamenika ministara, samo su dve žene i to samo jedna ministarka - Dora Bakojani.

Nova demokratija je na parlamentarnim izborima u nedelju osvojla 152 od ukupno 300 mesta u grčkom parlamentu. U prethodnom sazivu parlamenta, ta stranka je imala 165 mesta.

Karamanlis je želeo vanredne izbore kako bi dobio jači mandat za sprovodjenje reformi i planiranih privatizacija. Veliki požari koji su ovog leta opustošili Grčku, i brojni skandali u vladi umanjili su, medjutim, podršku njegovoj stranci medju grčkim biračima.

XS
SM
MD
LG