Linkovi

Opada podrška američke javnosti za podsticanje demokratije u drugim zemljama


Predsednik Buš je proglasio unapređenje demokratije za jedan od ključnih principa svoje inostrane politike. Međutim, kako sugerišu najnoviji izveštaji, podrška američke javnosti za podsticanje demokratije u drugim zemljama opada.

Poražavanje terorizma i širenje slobode su neki od glavnih ciljeva administracije predsednika Buša. Predsednik kaže da interesi američke nacionalne bezbednosti zavise od unapređenja globalne demokratije, budući da demokratske zemlje međusobno ne ratuju. U međuvremenu, u jednom novom izveštaju se navodi da je politika predsednika Buša dovela do pada javne podrške za američku inostranu politiku na istorijski najniži procenat od 30 odsto.

«Bušova politika je nanela ozbiljnu štetu legitimnosti unapređivanja demokratije u očima sveta i američke javnosti. Neprekidno poistovećivanje unapređivanja demokratije sa ratom u Iraku, ratom protiv terorizma koji izgleda da obuhvata i ozbiljna američka kršenja vladavine zakona, ukaljala je celo to područje», kaže Tomas Karoters.

On je autor izveštaja pod naslovom «Američko unapređivanje demokratije – za vreme i posle Buša», u kojem se oštro kritikuje doprinos predsednika Buša povećanju slobode. On kaže da su bezbednosni interesi, kao što su rat protiv terorizma i američke energetske potrebe, doveli do saradnje administracije predsednika Buša sa više od polovine od 45 neslobodnih zemalja u svetu, prema klasifikaciji izveštaja organizacije «Fridom haus» za 2006.
Ipak, neki analitičari ističu da su brojne zemlje iskusile demokratiju prvi put tokom Bušove administracije.


«Ova administracija će na posletku ostati poznata po tome što nas je dovela na viši nivo unapređivanja demokratije u, mora se priznati, veoma, veoma teškom trenutku američke istorije», kaže Vin Veber, predsednik Nacionalne zadužbine za demokratiju, dodajući da nedavna oseka u globalnoj demokratizaciji nije povezana sa Bušovom administracijom. Veber kaže da pojedini međunarodni događaji – kao što je uzdizanje poluautokratske Rusije i Kine – daju drugim diktatorima podstrek, tako da živimo u deceniji koja nije povoljna za unapređivanje demokratije.

Analitičar Stiven Sestanovič kaže da unapređivanje demokratije, bez obzira što doživljava nevolje zbog uloge Sjedinjenih Država u Iraku, nije osuđeno na neuspeh. On podseća da je podržavanje slobode davnašnja američka tradicija.

«Verujem da će izazov za američku, isto kao i za evropsku politiku, biti traganje za putevima pružanja podrške demokratskim institucijama, a da to ne izgleda kao poziv na nekakvo potčinjavanje», kaže Sestanovič.

Stručnjak za inostranu politiku, Frensis Fukujama, smatra da je smanjenje podrške za američku promociju demokratije prolazno.

«Imam utisak da će sve to prestati kada Irak prestane da bude glavno pitanje.»

On ističe da je svaki američki neprijatelj bio autokratski, bez obzira što sve autokratije nisu neprijatelji Sjedinjenih Država. Fukujama podseća da je demokratska transformacija Nemačke, Italije i Japana posle Drugog svetskog rata, doprinela bezbednosti Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG