Linkovi

EU: Energetsko tržište dobija značajniju karakteristiku tržišne utakmice


Evropljani su ovo dugo očekivali- njihovo energetsko tržište će, zahvaljujući inicijativi Evropske komisije, dobiti značajniju karakteristiku tržišne utakmice, što će, prevedeno u svakodnevni jezik, značiti jeftiniju energiju. U isto vreme, iz straha od dominacije ne-evropskih izvoznika energije, Brisel se namerava štititi ozbiljnijim orudjima.

Evropa je nesumnjivo, jedan od najvećih svetskih potrošača energije - sav taj razvoj i ekspanzija traže pouzdane i dooljne izvore energije, što kompanije koje energiju proizvode i distribuiraju čini sve moćnijima, a njihovo okrupnjavanje jasno već preti monopolom i visokim cenama. Na otvorenom tržištu, kako bi trebalo da bude i evropsko, jedino što se može uraditi u tom slučaju je - tržište još više otvoriti- taj je proces ranije već započeo, tako da se, uglavnom pozitivna, iskustva već prikupljaju u devet od dvadeset sedam evropskih članica. Reč je o slobodnom izboru distributera, što ove poslednje tera na snižavanje cena a dizanje kvaliteta servisa.

Medjutim, danas je Evropska komisija otišla i korak dalje - udara na energetske gigante koji drže proizvodnju i široke mreže, poručujući da ta ključa pribavljanja energije kupcima ne mogu biti u rukama jedne kompanije- moraju se odreći monopola nad jednim od koraka, što će, veruje se u Briselu, osnažiti konkurenciju, slobodno tržište i sniziti cene. Predsjednik Evropske komisije, Manuel Baroso:

"Još na proletnom evropskom samitu ideja o razdvajanju sektora je jednoglasno podržana. Imamo opšte prihvatanje takvih principa.Dakle, naši koraci jesu u saglasnosti sa željama zemalja članica. Sada počinje diskusija o konkretnim predlozima i, treba biti iskren, biće to teško i mukotrpno pregovaranje".

Dva su načina da se inicijativa Komisije, koju sada očekuje i usaglašavanje zakonskog predloga, provede u delo - da krupne energetske kompanije jednostavno daju na prodaju jedan od svojih produkcijskih lanaca - proizvodnju ili distribuciju ili da se formiraju dva potpuno odvojena preduzeća.

Medjutim, već stižu i prve kritike - iz Nemačke, tako, poručuju da nisu raspoloženi da izlažu cepanju i opasnosti sada proverenu visokokvalitetnu i bezbednu energetsku mrežu. Sa druge strane, već ranije se oglasila Moskva, koja Evropi isporučije čak četvrtinu ukupnih potreba gasa i nafte, kritikujući, kako se kaže, "histeričnu politiku" Brisela, koja, glasno se zalažući za jednake uslove svih igrača na evropskom tržištu, želi da napravi jasnu podelu izmedju naših i njihovih kompanija. U svakom slučaju, predsednik Baroso nije pogrešio predvidjajući dug i težak put Komisijne inicijative do opšte prihvaćene mere.

XS
SM
MD
LG