Linkovi

Britanija ostala zemlja “rasne nejednakosti, isključivosti i izolacije”


U izveštaju koji je objavila jedna nezavisna komisija navodi se da rasna nejednakost preovladjuje u Britaniji uprkos postignutom napretku.

U izveštaju Komisije za rasnu jednakost, za koju je vlada obezbedila sredstva, navodi se da je Britanija ostala zemlja “rasne nejednakosti, isključivosti i izolacije.” U istom izveštaju se kaže da će policija daleko spreminije zaustaviti pripadniki entičkih manjina, da su oni češće isključenio iz škola, da imaju lošiju zdravstvenu negu i žive u siromšnijim četvrtima, nego pripadnici većinskog stanovništva. Medjutim, predstavnik komisije Nik Džonson, rekao je da je postignut značajan progres od kako je komisija uspostavljena pre 30 godina.

”Po mnogo čemu Britanija iz 1970-tih ne može se danas prepoznati, kao što su ispisani znaci na zidovima pansiona - ”ne primamo crnce, Irce ili pse“ - otvoreni rasizam, koji je preovladavao tada, danas više ne postoji. Medjutim, u mnogim slučajevima još uvek postoji velika nejednakost.”

U svojoj konačnoj oceni rasnih odnosa u Britaniji, pre nego ta komisja preraste u deo nove Komisije za jednokost i zaštitu ljudskih prava, Džonson je rekao da su podaci ”vrlo uznemiravajući.” On je kazao da vlasti nisu sledile svoje sopstvene smernice, zalažući se da veći broj pripadnika manjina bude zaposlen u vladinom sektoru. Mada imate više pripadnika manjina koji rade u državnom sektoru, rekao je on, mali broj ih je na visokim položajima.

”Većina ih verovatno radi kao sanitetsko osoblje, i mada imate veliki broj pripadnika manjina u državnoj službi, svi oni zauzimaju položaje na ničem nivou. Veoma mali broj njih dospe do višeg ranga. Vrh u državnoj službi još uvek uglavnom čine muškarci, većinom belci.”

Komisija za rasnu jednakost je posebno izdvojila 15 vladinih agencija zbog najgorih prekršaja u promovisanju rasne jednakosti. U izveštaju se takodje upozorava da kontinuirana nejednakost podstiče verski i politički ekstremizam.

XS
SM
MD
LG