Linkovi

Kondoliza Rajs sa Mahmudom Abasom pred bliskoistočnu mirovnu konferenciju


Državni sekretar SAD Kondoliza Rajs izjavila je danas da predstojeća bliskoistočna mirovna konferencija mora biti "suštinska" za buduće odnose Izraela i Palestinaca i postaviti uslove za stvaranje palestinske države. Konferencija mora biti "suštinska" i osnažiti "uslove za stvaranje palestinske države, a učesnici ne treba da se sastanu samo radi sastanka", rekla je Rajsova na zajedničko konferenciji za novinare sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Ona je pozvala izraelsku i palestinsku stranu da pred početak sastanka usaglase dokument koji će postaviti "osnove za ozbiljne pregovore".

Izraeski premijer Ehud Olmert i palestinski predsednik Mahmud Abas rade zajedno na sastavljanju dokumenta koji će postaviti ciljeve za dalje pregovore dve strane koji bi trebalo da se održe u novembru u Vašingtonu. Pre današnjeg sastanka, Abasovi savetnici najavili su da će on zatražiti od Rajsove da pozove sve relevantne arapske države na mirovnu konferenciju, uključujući Siriju i Liban, kao i da ne utvrdjuje datum skupa ukoliko se ne obezbede uslovi za uspešan rezultat pregovora.

SAD nisu još odredile datum održavanja konferencije, niti koga će pozvati da na njoj učestvuje. Palestinski predsednik rekao je da očekuje da se na konferenciji pokrenu ozbiljni pregovori sa Izraelom.

"Smatramo da je došlo pravo vreme za formiranje nezavisne palestinske države, sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, i pravo vreme za život u miru i bezbednosti sa Izraelom", poručio je Abas.

XS
SM
MD
LG