Linkovi

Predsednik Buš poziva Kongres da usvoji zakon o nadziranju potencijalnih terorista


Predsednik Buš traži od američkog zakonodavnog tela da trajno odobri zakon kojim se državnim organima dozvoljava da nadziru osobe za koje se sumnja da se bave teorističkim aktivnostima. Američki predsednik je ponovio taj apel tokom obilaska Agencije za nacionalnu bezbednost nadomak Vašingtona.

Predsednik Buš kaže da sorni zakon omogućava obaveštajnim službama da koriste sredstva koja su neophodna da za očuvanje bezbednosti američkog naroda.

»Nije ovo običan zakon. Odluka Kongresa će se direktno odraziti na sposobnost državnih organa da čuvaju živote Amerikanaca.»

Radi se o zakonu koji se zove ”Akt o nadziranju inostranih obaveštajnih podataka“ i koji je sastavljen pre 30 godina, u eri pre mobilnih telefona i interneta. Bušova administracija zahteva da se taj zakon reformiše tako da uključi odredbe kojima se nadležnim organima dozvoljava da bez sudskog naloga prisluškuju razgovore i nadgledaju elektronsku poštu izmedju osoba u SAD i osoba u inostranstvu koje se sumnjiče za terorističke aktivnosti. Kongres je u avgustu pristao da tokom narednih šest meseci izvrši reviziju tog zakona ali predsednik vrši pritisak na zakonodavce da to odmah učine i redigovanu verziju zakona usvoje pre nego što privremena važnost zakona istekne 1. februara iduće godine.

«Bez nužnih metoda biće teže da se ustanovi šta neprijatelj radi na planu obuke, vrbovanja i infiltracije operativaca u Ameriku. A to znači da će naša zemlja biti manje zaštićena od eventualnog napada.»

Predsednik Buš takodje traži od Kongresa da u okviru redigovanog zakona usvoji dodatne odredbe shodno kojima protiv telekomunikacijskih firmi ne bi mogle da se podižu tužbe zato što su državnim organima dostavljale podatke, a da prethodno nisu za to tražile sudsko odobrenje ili obavestile svoje korisnike na koje se ti podaci odnose. Članovi Kongresa koji kritikuju te mere smatraju da se njima krši ustavom zagarantovano pravo pojedinca da država ne sme da zadire u njegovu privatnost. Oni takodje veruju da zahtevi Bušove administracije u vezi sa tim osteljivim zakonom idu predaleko. Medju njima je kongresmen Džerod Nejdler, demokrata iz države Njujork, koji kaže da se spornim zakonom vladi daje pravo da po svom nahodjenju i bez sudskog odobrenja prisluškuje američke gradjane.

»Budimo jasni: zakon daje predsedniku takoreći neograničena ovlašćenja, lišena svake sudske kontrole, da špijunira ne samo strance nego i Amerikance.»

Portparol Bele kuće Dejna Perino naglašava da predednik Buš shvata zabrinutost demokrata u Kongresu zbog formulacije zakona koja bi mogla da se interpretira kao dozvola vlastima da bez odobrenja više pravosudne instance konfiskuju lične podatke pojedinaca. Ona naglašava da vlasti ne zadiru u privatnost gradjana i da će Bela kuća umanjuju njegovu efikasnost.

XS
SM
MD
LG