Linkovi

Kavran: Del Ponte sutra u Beogradu, potom izveštava Brisel


Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla Del Ponte stiže sutra u Beograd da bi sa zvaničnicima Srbije na političkom i operativnom nivou razmotrila saradnju, izjavila je danas u Hagu njena predstavnica Olga Kavran. Tokom redovnog susreta sa novinarima, Kavranova je kazala da će posle posete, Del Ponteova na zahtev EU sačiniti procenu saradnje Beograda i dostaviti je Uniji.

Glavna tužiteljka će u Beogradu razgovarati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i premijerom Vojislavom Koštunicom, precizirala je njena predstavnica. Del Ponteova će se sastati i sa tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem, šefom Nacionalnog saveta za saradnju s Tribunalom Rasimom Ljajićem i drugim zvaničnicima koji su operativno uključeni u potragu za optuženima koji su još na slobodi.

"Cilj posete i susreta sa vlastima na političkom i operativnom nivou je da se sagleda da li je tokom tri poslednja meseca ostvaren napredak u saradnji i, ako jeste, koliki. Početkom leta, Beograd je, kao što znate, ponovo počeo da saradjuje sa Tribunalom, a vlada i relevantne službe su izrazile i demonstrirale svoju posvećenost toj saradnji. Medjutim, tri meseca su prošla od tada i tužiteljka očekuje nove rezultate. Posle posete, tužiteljka će na zahtev EU pripremiti procenu saradnje i predstavniti je Uniji", naglasila je Kavranova.

Ona je napomenula da tokom posete Srbiji Del Ponteova neće davati izjave medijima. Haški tribunal traga za četvoricom optuženih za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj - Ratkom Mladićem, Radovanom Karadžićem, Stojanom Župljaninom i Goranom Hadžićem. Tužilaštvo smatra da je Mladić u Srbiji, a da je na vlastima u Beogradu najveća odgovornost i za hapšenje preostale trojice.

Vlasti u Beogradu očekuju pozitivan izveštaj Karle del Ponte

Iako bez nekih velikih rezultata očekuju posetu glavnog tužioca Haškog Tribunala Karle del Ponte, vlasti u Beogradu nadaju se da će njen izveštaj, koji priprema za Evropsku uniju, biti pozitivan.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić posetu Karle del Ponte ocenio je kao uobičajni radni sastanak na kojem će joj domaći zvaničnici predočiti aktivnosti koje sprovode i koje su planirane do kraja godine. Lajić je izjavio da u ovom trenutku nma nikakvih naznaka da bi neki od preostalih haških optuženika mogao biti izručen Tribunalu, ali da je teoretski moguće da neko od njih napravi grešku i bude lociran, uhvaćen i predat Hagu :

“Tačno je da smo bili blizu, da su operativna saznanja govorila da smo na tragu jednog od trojice optuženika, ali to se nažalost nije dogodilo, kao što se ranije događalo da u poslednjem trenutku neko od optuženika praktično uspe da se skloni na lokaciju koja nije dostupna našim organima bezbednosti”, rekao je ministar Ljajić.

A nešto ranije tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da to Tužilaštvo aktivno radi na slučajevima odbeglih haških optuženika :

“Aktivni smo po pitanju Stojana Župljanina, Ratka Mladića i Gorana Hadžića, a određene stvari radili smo i oko Radovana Karadžića i imaćemo šta da kažemo glavnoj tužiteljki Haškog tribiunala Karli del Ponte kada bude došla u Beograd”, rekao je tužilac Vukčević.

Inače, u Beogradu se ne veruje da bi eventualni negativan izveštaj Karle del Ponte o saradnji Beograda sa Haškim tribunalom mogao da blokira predstojeću fazu u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG