Linkovi

Zdravstvena zaštita i ekonomska pitanja na listi prioriteta na predsedničkim izborima 2008.


Već mesecima ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da su brige oko zdravstvene zaštite i ekonomije odmah iza rata u Iraku. Demokratska senatorka Hilari Klinton, poslednja je medju predsedničkim pretendentima ponudila sveobuhvatni plan reforme sistema zdravstvene zaštite.

«Možemo da govorimo koliko hoćemo o načelima slobode i otvorenih mogućnosti; života, slobode i potrage za srećom. Šta sve to može da znači majci ili ocu koji ne mogu da svoje bolesno dete odvedu kod lekara; ili nekome ko ne može da prihvati posao svojih snova zato što ne uključuje zdravstvenu zaštitu

Drugi demokratski pretendenti, uključujući senatora Baraka Obamu i bivšeg senatora Džona Edvardsa, već su predstavili svoje predloge o tom pitanju. Čak i republikanski pretendent i bivši guverner Arkanzasa, Majk Hakabi, priznaje da će brige oko troškova života i kvaliteta zdravstvene zaštite biti glavne teme predsedničke kampanje 2008.

«Zaista imamo neverovatan problem jer je naš sistem okrenut naopačke. On je fokusiran na medicinsku intervenciju na nivou najtežih slučajeva, umesto da je fokusiran na prevenciju

Stanje ekonomije je često odlučujući faktor na predsedničkim izborima a izbori naredne godine, po svemu sudeći, neće predstavljati izuzetak. Dva ključna faktora u toj debati su radna mesta i porezi. Kao deo svog ekonomskog plana, senator Barak Obama je obećao da će, ukoliko bude izabran, smanjiti poreze za američku srednju klasu.

«Prema mom planu, porezi će biti smanjeni za 150 miliona Amerikanaca. Za oko 10 miliona Amerikanaca, to bi praktično značilo da će njihovi porezi biti ukinuti

Briga oko visokih poreza je obično pitanje koje pomaže republikanskim kandidatima. U debati republikanskih pretendenata Rudi Djulijani često pominje da je, dok je bio gradonačelnik Njujorka, smanjio poreze.

«Automatska želja liberala i demokrata da povise porez je često veoma ozbiljna greška.»

Pored Iraka i ekonomije i druga socijalna pitanja bi mogla da igraju ulogu na izborima sledeće godine. Leri Sabato je direktor Centra za političke studije na Univerzitetu Virdžinije.

«Liberali će da ulože sve svoje napore za demokrate, a konzervativci će da učine isto za republikance, pošto podržavaju njihove stavove o abortusu, pravima homoseksualaca, smrtnoj kazni, imigraciji i kontroli oružja - to su sve stvari koje izazivaju emocije u američkoj politici danas

Pored tih pitanja, treba podsetiti da su i terorizam i nacionalna bezbednost medju prioritetima birača uoči izborne kampanje 2008.

XS
SM
MD
LG