Linkovi

Ban Ki Mun, zatražio je od Irana da se povinuje rezolucijama SB UN


Na konferenciji za novinare uoči početka 62. zasijedanja Generalne skupštine UN, prvi čovjek svjetske organizacije kazao je da je pitanje iranskog nukleranog programa visoko na listi prioriteta UN.

U nedjelju je francuski šef diplomatije Bernar Kušner poručio da bi da bi svijet trebalo da se spremi za rat ukoliko pregovori sa Iranom propadnu i Teheran se domogne nuklearnog arsenala. Kina i Rusija su potom otvoreno izrazile zabrinutost u vezi sa mogućom upotrebom sile.

Generalni sekretar UN, Ban Ki Mun, rekao je novinarima da bi sve sporove u vezi sa iranskim nukleranom programom trebalo rješavati dijalogom i miroljubivo.

"Ohrabrio bih Iran da u potpunosti sarađuje sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju i da primjenjuje plan koji je dogovoren sa Agencijom. Iskreno se nadam da će taj dogovor doprinijeti okončanju ovog spora. U suštini – Iran bi morao u potpunosti poštuje relevantne rezolucije Savjeta bezbjednosti."

Jedan broj država traži da se sankcije Iranu pooštre, ali Ban ističe da o tome treba da odluči Savjet bezbjednosti. Naredne sedmice svjetski lideri će u sjedištu UN prisustvovati zasijedanju Generalne skupštine. Prije toga, planirano je nekoliko susreta na najvišem nivou – uključujući i onaj u subotu na kome će se raspravljati o Iraku.

Kopredsjedavajući tim sastankom su Irački premijer Maliki i generalni sekretar UN koji kaže da će najviše riječi biti o jačanju i širenju uloge UN u Iraku, ali i o obavezama koje bi prema međunarodnoj zajednici trebalo da ispuni vlada u Bagdadu. Ban kaže da ga brine i humanitarna situacija u Iraku.

"Veoma smo zabrinuti zbog humanitarne situacije, posebno u vezi sa iračkim izbjeglicama. Sirija i Jordan se suočavaju sa ogromnim problemima smještaja, imajući u vidu da se radi o 15.000 izbjeglih nedjeljno. To je ogroman broj izbjeglica."

Agencija UN za pomoć prethodno je iz svog sjedišta u Ženevi uputila apel da se prikupi 85 miliona dolara neophodnih za liječenje dva miliona Iračana koji su izbjegli u susjedne države.

Uoči početka rasprave u generalnoj skupštini trebalo bi da se održi sastanak mešunarodnog kvarteta za Bliski istok na visokom nivou na kome će se razgovarati o okončanju izraelsko-palestinskog konflikta, a predviđeni su i posebni razgovori o situaciji u Avganistanu.

XS
SM
MD
LG