Linkovi

Državni tim Srbije predložio pet tema za pregovore Beograda i Prištine


Državni tim Srbije predložio je u utorak uveče u Londonu posredničkoj "trojci" pet tema za direktne pregovore Beograda i Prištine o budućem statusu Kosova i Metohije, 28. septembra u Njujorku, izjavio je ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić novinarima.

Prva tema predložena za dnevni red njujorškog sastanka je - postizanje medjunarodnog sporazuma za budući status Kosova i Metohije, koji bi podržao suštinsku autonomiju za pokrajinu u okviru Srbije. Prema Samardžićevim rečima, druga tema bila bi konkretna podela nadležnosti izmedju Srbije i Kosova i Metohije. Slede ekonomska pitanja, odnosi Kosova i Metohije sa medjunarodnim finansijskim organizacijama i regionalnim inicijativama. Poslednja tema koju Beograd predlaže za direktne pregovore je - prisustvo medjunarodne zajednice pod okriljem UN, kroz civilno i vojno angažovanje, kojim bi se obezbedila primena statusnog rešenja.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je posle sastanka da je glavna tema razgovora beogradske delegacije sa pregovaračkom trojkom bila organizacija direktnog susreta dve strane predvidjenog za kraj septembra.

"Glavna tema razgovora Beograda i trojke je bila organizacija direktnih susreta dve strane u Njujorku 28. septembra", rekao je Jeremić Beti u telefonskoj izjavi iz Londona. Prema njegovim rečima, postignuta je saglasnost da delegacije Beograda i Prištine na njujorškom sastanku budu zastupljene na najvišem nivou pa će tako beogradsku predvoditi predsednik Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica.

"Razgovarali smo koje bi mogle biti teme za prvi sastanak i izneli svoje predloge, koja će trojka uzeti u obzir", dodao je Jeremić.

On je kazao da je susret protekao u "konstruktivnoj i pozitivnoj atmosferi otvorenog dijaloga".

"S nadom i umernim optimizmom očekujemo početak direktnih pregovora u Njujorku i verujemo da tada počinje nova ključna faza pregovaračkog procesa", dodao je Jeremić.

"Verujemo da samo kroz iskrene pregovore, strpljive i neogranicene možemo doći do statusa Kosova koji predstavlja osnov i preduslov za budućnost Balkana u Evropskoj uniji, što je cilj svih vlada u regionu", zaključio je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Delegaciju Beograda predvodi ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samaradžić i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.U delegaciji su i pomoćnik ministra spoljnih poslova Feodor Starčević, pomoćnik ministra za Kosovo i Metohiju Branislava Alendar, glavni pravni savetnik Ministarstva spoljnih poslova Gašo Knežević i predstavnici Srba sa Kosova i Metohije Marko Jakšić i Goran Bogdanović. "Trojka", koju čine predstavnik EU Volfgang Išinger, SAD Frenk Vizner i Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko, sutra će se u u britanskoj prestonici sastati i sa pregovaračkim timom kosovskih Albanaca. Posrednička "trojka" je, uoči razgovora sa delegacijama Beograda i Prištine u Londonu, imala sastanak sa predstavnicima Kontakt grupe za Kosovo.

XS
SM
MD
LG