Linkovi

Vebsajt nedelje: Bezbednost vode za piće je krucijalna


Vreme je za vebsajt nedelje – rubriku u kojoj vas vodimo na nove i interesantne internet destinacije.

Ove nedelje predstavljamo vam potpuno nov vebsajt - namenjen poboljšanju kvaliteta pitke vode. Naziv vebsajta «Voda za piće» manje-više objašnjava njegovu misiju.

Stručnjak za vodoprivredu, Piter Glik, član je naučnog upravnog odbora kompanije koja je pokrenula vebsajt. On kaže da stranica korisnicima pruža niz korisnih instrumenata.

«Na vebsajtu je atlas sa osnovnim informacijama. Tu su i informacije o izvorima vode, o njenom zagađenju, o načinima za prečišćavanje voda i metodama za distribuciju vode. Sve te stvari će biti od ključnog značaja.»

Vebsajt takođe pruža podatke i o naučnim ispitivanjima –o fabrici za desalinizaciju vode u Tunisu ili o problemu zaliha vode u Bangladešu, koje su zagađene aresnikom.

S obzirom na to da je vebsajt proiyvod Američke nacionalne akademije nauka, sve objavljene podatke stručnjaci su pažljivo proverili. Doktor Glik kaže:

«Informacije koje su postavljene na ovaj sajt su prošle kroz mnoge provere, što - kao što znamo - često nije slučaj na internetu. Tako da mislim da je poenta da korisnici mogu da računaju na to da su informacije na ovom sajtu prošle naučnu i ekspertsku proveru.»

Iako je vebsajt primarni medij kampanje pod nazivom «Bezbednost vode za piće je krucijalna» u ponudi je i verzija na kompakt disku, kako bi se ljudima u oblastima koje nemaju pristup internetu, takođe dale na uvid potrebne informacije.

Hejm Vat, stručnjak za vodoprivredu, rodom iz Senegala trenutno radi u Sjedinjenim Američkim Državama. Kaže da će ove informacije biti posebno korisne zemljama u razvoju.

«Veoma smo zadovoljni vebsajtom, i smatram da će on biti veoma koristan ljudima na terenu - bilo da kopaju bunare bilo da grade vodotornjeve. Pogotovo je dobro što se informacije nude na mnogim jezicima - na francuskom, španskom, arapskom, kineskom i engleskom.»

XS
SM
MD
LG