Linkovi

Njujork: Ban Ki Mun traži da se spor sa Iranom reši kroz dijalog


Generalni sekretar UN, Ban Ki Mun, zatražio je od Irana da se povinuje rezolucijama Saveta bezbednosti koje se odnose na kontroverzni nuklearni program te države. Ban je to rekao imajući u vidu nedavno upozorenje šefa francuske diplomatije da bi svet trebalo da se spremi za rat ukoliko pregovori sa Iranom propadnu.

Na konferenciji za novinare uoči početka 62. zasedanja Generalne skupštine UN, prvi čovek svetske organizacije kazao je da je pitanje iranskog nukleranog programa visoko na listi prioriteta UN.

U nedelju je francuski šef diplomatije Bernar Kušner poručio da bi da bi svet trebalo da se spremi za rat ukoliko pregovori sa Iranom propadnu i Teheran se domogne nuklearnog arsenala. Kina i Rusija su potom otvoreno izrazile zabrinutost u vezi sa mogućom upotrebom sile.

Generalni sekretar UN, Ban Ki Mun, rekao je novinarima da bi sve sporove u vezi sa iranskim nukleranom programom trebalo rešavati dijalogom i miroljubivo.

"Ohrabrio bih Iran da u potpunosti sarađuje sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju i da primenjuje plan koji je dogovoren sa Agencijom. Iskreno se nadam da će taj dogovor doprineti okončanju ovog spora. U suštini – Iran bi morao u potpunosti poštuje relevantne rezolucije Saveta bezbednosti."

Jedan broj država traži da se sankcije Iranu pooštre, ali Ban ističe da o tome treba da odluči Savet bezbednosti. Naredne sedmice svjetski lideri će u sjedištu UN prisustvovati zasedanju Generalne skupštine. Pre toga, planirano je nekoliko susreta na najvišem nivou – uključujući i onaj u subotu na kome će se raspravljati o Iraku.

Kopredsedavajući tim sastankom su Irački premijer Maliki i generalni sekretar UN koji kaže da će najviše reči biti o jačanju i širenju uloge UN u Iraku, ali i o obavezama koje bi prema međunarodnoj zajednici trebalo da ispuni vlada u Bagdadu. Ban kaže da ga brine i humanitarna situacija u Iraku.

"Veoma smo zabrinuti zbog humanitarne situacije, posebno u vezi sa iračkim izbeglicama. Sirija i Jordan se suočavaju sa ogromnim problemima smeštaja, imajući u vidu da se radi o 15.000 izbeglih nedeljno. To je ogroman broj izbeglica."

Agencija UN za pomoć prethodno je iz svog sedišta u Ženevi uputila apel da se prikupi 85 miliona dolara neophodnih za lečenje dva miliona Iračana koji su izbegli u susedne države.

Uoči početka rasprave u generalnoj skupštini trebalo bi da se održi sastanak mešunarodnog kvarteta za Bliski istok na visokom nivou na kome će se razgovarati o okončanju izraelsko-palestinskog konflikta, a predviđeni su i posebni razgovori o situaciji u Avganistanu.

XS
SM
MD
LG