Linkovi

Posrednička "trojka" očekuje nove ideje i predloge u Njujorku


Posrednička "trojka" pozvala je danas, po završetku dvodnevnih razgovora sa delegacijama Beograda i Prištine, obe strane da na predstojećim direktnim pregovorima predstave nove i sveže ideje i iznesu realne predloge.

Predstavnici EU, SAD i Rusije Volfgang Išinger, Frenk Vizner i Aleksandar Bocan-Harčenko, kako se navodi u saopštenju, ocenili su dvodnevne odvojene razgovore s dvema stranama u Londonu kao "konstruktivne". Naveli su da su dve strane objasnile stavove po pitanju budućeg statusa Kosova i odgovarale na pitanja članova "trojke".

"Trojka" je podsetila da su se dve strane na sastanku u Beču 30. avgusta obavezale da će se "ozbiljno angažovati i uzdržati od bilo kakvih akcija ili izjava koje bi mogle da se shvate provokativnim".

"Razvoj unutrašnje političke situacije na Kosovu i u Srbiji ne bi trebalo da utiče na konstruktivno angažovanje u procesu koji vodi trojka, dodaje se u saopštenju objavljenom na sajtu Ambasade Nemačke u Londonu.

U saopštenju se podseća da je cilj razgovora u Londonu bilo pripremanje prve runde direktnih pregovora Beograda i Prištine koji treba da se održe 28. septembra u Njujorku.

Trojka je pozvala obe strane da predstave nove i sveže ideje i iznesu realne predloge", dodaje se u saopštenju i podseća da će Kontakt grupa 10. decembra podneti izveštaj generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu.

Posrednička "trojka" je danas u Londonu razgovarala sa prištinskom delegacijom predvodjenu predsednikom i premijerom Kosova Fatmirom Sejiduom i Agimom CCekuom, dok je sinoće imala sastanak sa predstavnicima Beograda na čleu sa šefom diplomatije Vukom Jeremićem i ministrom za Kosovo i Metohiju Slobodanom Samardžićem.

XS
SM
MD
LG