Linkovi

Ministar za dijasporu Milica Čubrilo boravila u trodnevnoj poseti Hrvatskoj


Ministar za dijasporu u vladi Srbije Milica Čubrilo boravila je u trodnevnoj poseti Hrvatskoj gde je vodila razgovore sa predstavnicima hrvatske vlade, političkim predstavnicima srpske zajednice i Srbima povratnicima u Hrvatsku.

Kao akutne probleme koji muče Srbe u Hrvatskoj ministarka Čubrilo je navela prespor ekonomski razvoj područja na kojima uglavnom žive Srbi povratnici u Hrvatsku, nezaposlenost Srba i potrebu jačanja kulturne autonomije, napominjući kako u rešavanju tih pitanja Srbija, kao matična zemlja, želi da pruži svoju pomoć.

Budući da Srbi na području Hrvatske žive stotinama godina Čubrilo je rekla da je svesna činjenice da se oni osećaju nelagodno kada ih se naziva dijasporom, ali je dodala da će njeno ministarstvo ipak preuzeti brigu o njima i u kontaktu sa hrvatskom vladom pomoći u prevazilaženju njihovih problema.

Ocenjujući da je njena prva posjeta Hrvatskoj bila više načelne prirode i služila za upoznavanje s predstavnicima hrvatske vlade i srpske zajednice s kojima će u budućnosti imati češće kontakte ministarka Čubrilo je napomenula da je u razgovorima bilo reči i o konkretnim pitanjima.

Upitana kako Srbija može pomoći u rešavanju niske stope nezaposlenosti Srba na područjima povratka, ministarka je odgovorila kako će njeno ministrstvo nastojati da motiviše srpska preduzeća da ulažu u ta područja i otvaraju radna mjesta. Ministar Čubrilo je takođe kazala da su je predstavnici Srpskog narodnog veća zamolili da u Srbiji pokuša da isposluje povećanje broja glasačkih mesta za hrvatske građane koji žive u Srbiji, kako bi oni u što većem broju izašli na izbore.

Na kraju je poručila kako između asimilacije i getoizacije Srba u Hrvatskoj postoji čitav niz mogućnosti koje se mogu razraditi na različite načine, te da veruje da u tome segmentu postoji i podrška hrvatskih institucija.

XS
SM
MD
LG