Linkovi

Rajs: Hamas je neprijateljski entitet. Ali, nećemo ostaviti nevine Palestince u Gazi


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs počela je dvodnevnu mirovnu misiju na Bliskom istoku. Njena poseta se podudarila sa neočekivanim saopštenjem o pooštrenim ekonomskim sankcijama u pojasu Gaze.

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs stigla je u Jerusalim upravo kada je izraelska vlada proglasila pojas Gaze “nepijateljskim entitetom.” Ta odluka -- odgovor na palestinske raketne napade znači da bi Izrael mogao da ograniči protok vitalnih potrepština Gazi, uključujući struju, vodu i naftu, a njen cilj je da se izvrši pritisak na vladajuću islamsku militantnu organizaciju Hamas da obustavi raketne napade. Rajsova je upitana o toj odluci na konferenciji za štampu u Jerusalimu.

“Nije tajna da SAD smatraju Hamas terorističkom organizacijom i da nas zabrinjava činjenica da je Hamas učinio ono što jeste u pojasu Gaze protiv legitimnih institucija Palestinske uprave.”

Državni sekretar Rajs je time aludirala na nasilno preuzimanje vlasti u pojasu Gaze, od strane militantnog Hamasa, koji je potisnuo snage rivalske i umerenije frakcije Fatah, predvodjene predsednikom Mahmudom Abasaom, koga Zapad podržava. Rajsova je dala tu izjavu nakon sastanka sa izraelskom ministarkom inostranih poslova Cipi Livni, koja je rekla da su nove mere protiv Hamasa opravdane pošto se Izrael povukao iz Gaze pre dve godine.

“Nadali smo se da bi povlačenje naših snaga iz pojasa Gaze moglo da bude početak stvaranje palestinske države koja će živeti u miru sa Izraelom. Za uzvrat smo dobili terorističke napade, svakodnevne terorističke napade na izraleske gradjane. ”

Hamas je saopštio da odluka izraelske vlade predstavlja objavu rata i ukazao da palestinski narod neće pokleknuti pred pokušajima Izraela da ga gladju primora da se pokori. Ovaj spor baca u zasenak cilj posete američkog držvnog sekretara: Rajsova ulaže napore da izraelska i Abasova vlada formulišu zajednički dokument o palestinskoj državi.

“Želimo da podržimo bilateralni dijalog. Nadamo se da možemo da krenemo napred ka postizanju zajedničke pozicije o stvaranju palestinske države tako da dve države mogu da žive jedna pored druge u miru i slobodi.”

Jaz je i dalje dubok. Izrael teži neodredjenoj deklaraciji načela o palestinskoj državi, a Palestinci žele obavezujući sporazum o suštinskim pitanjima, kao što su rešenje statusa Jerusalima, izbeglica i konačnih granica.

XS
SM
MD
LG