Linkovi

Amandman Vlade Srbije o državljanstvu izaziva brojne reakcije u Crnoj Gori


Amandman Vlade Srbije na predlog novog Zakona o državljanstvu koji omogućava "dobijanje državljanstva Srbije za sve državljane Crne Gore, bez obzira na njihovo nacionalno opredjeljenje uz uslov, da potpišu izjavu da i Srbiju doživljavaju kao svoju matičnu državu’’, izaziva brojne reakcije u Crnoj Gori.

I dok se u vladajućoj koaliciji pozivaju na pozitivni Zakon po kome se sticanjem državljanstva druge države gubi pravo na crnogorsko državljanstvo, u opozicionim, prosrpskim partijama likuju zbog srpskog Zkona, bez obzira što o tome dvije države nisu uopšte razgovarale.

U SNS smatraju da su amandmani Vlade Srbije na izmjene i dopune Zakona o državljanstvu o kojima će se srpska skupština izjašnjavati 24. septembra, izazvali pometnju i paniku u redovima crnogorskog režima.

U toj stranci navode da su “crnogorski režim i mediji krenuli u kampanju zastrašivanja Srba, sa porukom da će ako uzmu državljanstvo Srbije izgubiti crnogorsko i biti prinuđeni da se iseljavaju u Srbiju”.

Srbima u Crnoj Gori ne može biti oduzeto crnogorsko državljanstvo kada uzmu srpsko, kao što nije oduzeto ni Hrvatima iz Crne Gore kada su prije 15 godina uzeli hrvatsko državljanstvo, jer bi to bilo neustavno, ocijenjeno je danas iz Srpske narodne stranke.

Amandman Vlade Srbije na predlog novog Zakona o državljanstvu u potpunosti korespondira sa stavom Narodne stranke, rekao je njen predsjednik Predrag Popović.

On je objasnio da se Zakonom reguliše pitanje državljanstva za državljane Crne Gore s prebivalištem u Srbiji i dodao da ‘narodnjacima’ nisu jasne optužbe iz Crne Gore kako se, ovim zakonom, Srbija ponovo miješa u unutrašnje stvari Crne Gore.

»Umjesto da se Crna Gora zahvali Srbiji što je njenim državljanima dozvolila da, pod olakšanim uslovima, steknu državljanstvo Srbije u kojoj žive, i da počne razgovore sa zvaničnim Beogradom o zajedničkom regulisanju ovog pitanja za državljane i jedne i druge države, ponavljaju se, iz dobro poznatih nacionalističkih krugova, glasine o srbijanskom hegemonizmu prema Crnoj Gori», rekao je Popović.

XS
SM
MD
LG