Linkovi

Za deset godina možemo očekivati sasvim novu tehnologiju - novi čip


Kompjuteri nove generacije, zahvaljujući tehološkom napretku i inovativnosti, brzo zastare. Već nekoliko dana pošto kupite računar u prodavnicu stigne novi model, sa novim procesorom ili nekom drugom – modernijom komponentom.

Industrijski eksperti kažu da – ako se tehnološli progres nastavi ovim tempom – za deset godina možemo očekivati i sasvim novu tehnologiju - novi čip. A ako se zna da je za testiranje novih čipova potrebna decenija, moemo pretpostaviti da je ta nova tehnologija – možda već negdje u probnoj upotrebi.

Među stručnjacima se spekuliše da bi novi mikroprocesori mogi da budu iz grupe takozvanih "spintronicsa," koji djeluju na osnovu elektronskog spina – odnosno magnetizma koji je već provjeravan u nekim memorijskim čipovima. Navodno, blokovi mikroprocesora koji koriste spin tehnologiju mogu da budu pravljeni od istih materijala od kojih se prave današnji čipovi, ali troše manje energije – što imje veliki plus u poredjenju sa današnji računarima.

U diskusijama koje vode eksperti nezaobilazna je i nanotehnologija, a među onima koje obećavaju, ali definitivno neće biti u stanju da preuzmu funkciju današnjih silikonskih čipova ni za deceniju – pominju se još quantum computing, tehologija koja koristi interakciju elektrona.

Medju tehnologijama - koje pored pomenutog kvatnog računanja - neće tako skoro izaći na svjetlost dana, govori se još i fotonskom procesovanju koje za računanje, umjesto elektrona koriste čestice svjetlosti.

Američki stručnajci ukazuju i na to da za proizvodnju nove generacije čipova – vjerovatno neće biti potrebne skupocjene fabrike vrijedne milijardama dolara i da neki od viđen favorita na tržištu, poput Intela – možda neće više imati primat na globalnom tržištu. Kao na mogući putokaz – skreću pažnju na istoriju s polovine prošlog vijeka, kada su kompanije koje su dominirale tehnologijom vakuum cijevi, popur američkog RCA-a. Te firme nisu nikada bile među liderima industrije mikroprocesora, već su tu ulogu preuzeli drugi, poput korporacija Teksas Instruments ili Intela.

XS
SM
MD
LG