Linkovi

Izraelski kabinet proglasio "neprijateljskim entitetom" pojas Gaze


Izraelski kabinet bezbednosti danas je proglasio "neprijateljskim entitetom" pojas Gaze, koji je pod kontrolom palestinskog radikalnog pokreta Hamas, javio je izraelski radio. Hamas je danas saopštio da ta odluka Izraela predstavlja "objavu rata".

Izrael bi na osnovu te odluke mogao da prekine snabdevanje električnom energijom, vodom i gorivom pojasa Gaze, u kome je Hamas preuzeo kontolu u junu, potisnuvši umereni pokret Fatah palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

Izraelski kabinet bezbednosti je doneo odluku o proglašenju pojasa Gaze za "neprijateljski entitet" zbog raketnih napada palestinskih radikalnih aktivista iz pojasa Gaze na izraelsku teritoriju. Izraelski politički izvori su rekli da će Izrael ograničiti snbdevanje Gaze gorivom i smanjiti u odredjenoj meri izvoz. Ti izvori su rekli da odluka za sada neće uticati na snabdevanje te palestinske teritorije električnom energijom. U pojasu Gaze živi oko 1,5 miliona ljudi.

Izraelske snage i doseljenici napustili su 2005. godine pojas Gaze nakon 38 godina okupacije, ali se ta priobalna teritorija u velikoj meri i dalje oslanja na Izrael u snabdevanju i dostavljanju humanitarne pomoći. Proglašenjem pojasa Gaze za "neprijateljski entitet", Izrael bi mogao da tvrdi da nije obavezan da u skladu sa medjunarodnim zakonom o upravi na okupiranim teritorijama snabdeva stanovništvo strujom.

Portparol Hamasa u pojasu Gaze Favzi Barhum rekao je da je Izrael time što je to područje proglasio za "neprijateljski entitet" praktično objavio rat.

"To je objava rata i nastavak zločinačke, terorističke akcije cionista protiv našeg naroda", rekao je Barhum.

On je dodao da Izraelci pokušavaju da izgladne Palestince i "primoraju ih da prihvate ponižavajuće formule koje bi mogle da budu utvrdjene na takozvanoj mirovnoj konferenciji u novembru", koja treba da se održi uz posredstvo SAD.

"Ako Izrael pribegne vojnoj akciji protiv Gaze, bićemo spremni da im se suprotstavimo. Nećemo se predati i nastavićemo da se borimo zajedno sa našim narodom", rekao je Barhum.

XS
SM
MD
LG