Linkovi

Grinspen kritikuje Bušovu administraciju zbog fiskalne neodgovornosti


Bivši direktor Uprave federalnih rezervi, Alen Grinspen, u svojoj novoj knjizi «Godine previranja: avanture u novom svetu», kritikuje Bušovu administraciju zbog fiskalne neodgovornosti. Grinspen optužuje i sopstvenu Republikansku stranku da je napustila svoje tradicionalne principe.

Alen Grinspen bio je na čelu Uprave federalnih rezervi više od 18 godina. Prema svim procenama, pa i onoj koju je saopđtio predsednik Buš, njih dvojica su dobro saradjivali.

"On je dominirao svojim vremenom kao ni jedan drugi bankar u istoriji. On je doprineo boljem životu svih Amerikanaca i ja mu se zato zahvaljujem".

Međutim, u svojim memoarima, Grinspen izražava nezadovoljstvo zbog predsednikove nespremnosti da obuzda vladine izdatke koji su se oteli kontroli.

On takodje kritikuje republikance u Kongresu da su zanemarili fiskalnu odgovornost. 2001. je bila poslednja godina kada je američka vlada imala budžetski suficit. Otkako je predsednik Buš stupio na položaj budžetski deficit porastao je do rekordnog nivoa. Demokratski predsednički kandidat Hilari Klinton komentarisala je Grinspenove ocene.

"Čak i Alen Grinspen, koji priznaje za sebe da je republikanac, odaje priznanje mom suprugu Bilu Klintonu da je tako dobro vodio ekonomiju".

Medjutim, Grinspen se suočava i sa kritikama. Neki ekonomisti navode da je njegova politika niskih kamatnih stopa, doprinela tome da je suviše Amerikanaca kupilo kuće koje nije moglo da priušti. A, republikanci osporavaju Grinspenove tvrdnje da je nafta bila glavni motiv za rat u Iraku. Bivši gradonačelnik Njujorka i republikanski predsednički pretendent Rudi Đulijani.

"Mislim da bi bila velika greška pojednostavljivati da je to bilo samo zbog nafte. Za mene, cilj rata u Iraku je bio da se ukloni glavni stub islamskog terorizma – Sadam Husein".

Sekretar za odbranu, Robert Gejts, izneo je uglavnom iste ocene u televizijskom programu mreže ABC.

"Znam da su iste tvrdnje iznošene i o ratu u Zalivu 1991. i ja jednostavno ne verujem da je to istina".

Izgleda da će političke kontroverze biti od pomoći Grinspenu. Firme koje se bave prodajom na internetu navode da su «Godine previranja» već najbolje prodavana knjiga na mreži. Grinspenova knjiga puštena je u prodaju u ponedeljak ujutro.

XS
SM
MD
LG