Linkovi

Lavrov upozorava na posledice proglašenja nezavisnosti Kosova


Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov upozorio je da bi jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova moglo da podrije stabilnost u Evropi i da bi imalo opasne posledice za Evropu, ali i druge delove sveta.

Lavrov je nakon susreta u Moskvi sa šefom francuske diplomatije Bernarom Kušnerom, rekao da se Kremlj protivi uspostavljanju veštačkih rokova za završetak pregovora o statusu Kosova.

Šef francuske diplomatije kazao je, međutim, da se ne sme se dozvoliti da se pregovori o budućem statusu Kosova odugovlače u nedogled.

U međuvremenu, u Londonu, predstavnici međunarodne pregovaračke počeli su razgovorima sa predstavnicima vlasti u Beogradu dvodnevne konsultacije čiji je cilj utvrđivanje dnevnog reda za predstojeći direktan sastanak delegacija Beograda i Prištine na najvišem nivou 28. septembra u Njujorku.

Prema rečima šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića, postignuta je saglasnost da delegacije Beograda i Prištine na njujorškom sastanku budu zastupljene na najvišem nivou, pa će tako da beogradsku predvoditi predsednik Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica.

"Razgovarali smo koje bi mogle biti teme za prvi sastanak i izneli svoje predloge, koje će trojka uzeti u obzir", rekao je Jeremić beogradskim medijima. Kazao je da je susret protekao u "konstruktivnoj i pozitivnoj atmosferi otvorenog dijaloga".

"S nadom i umernim optimizmom očekujemo početak direktnih pregovora u Njujorku i verujemo da tada počinje nova ključna faza pregovaračkog procesa. Verujemo da samo kroz iskrene pregovore, strpljive i neograničene možemo doći do statusa Kosova koji predstavlja osnov i preduslov za budućnost Balkana u Evropskoj uniji, što je cilj svih vlada u regionu", zaključio je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Uoči sastanka, britanski Indipendent objavio je izjavu evropskog medijatora Volfganga Išingera, da bi dvije strane trebalo da se ozdrže od etiketa kakva je "nezavisnost" i da bi trebalo da se dogovore o "rješenju koje će obezbijediti status pod nadzorom medjunarodne zajednice".

Premijer Kosova Agim Čeku izjavio je potom, da će na sastanku sa posredničkom Trojkom, sutra u Londonu zatražiti razjašnjenje Išingerovew izjave .

"I pored svega, ništa ne može da promeni volju naroda Kosova na putu ka nezavisnosti", rekao je Čeku uoči odlaska u London.

XS
SM
MD
LG