Linkovi

Mušaraf prepušta vojnu komandu tek nakon izbora


Predsednik Pakistana general Pervez Mušaraf odrećiće se položaja u vojsci i uspostaviti civilnu vlast u Pakistanu, ali tek pošto osigura reizbor na predsedničkim izborima, rekao je danas Šarifudin Pirzada, advokat koji ga zastupa u sporu pred Vrhovnim sudom zemlje.

Sud bi trebalo da odluči o zahtevu opozicije da, zbog činjenice da rukovodi armijom, Mušaraf treba da bude diskvalifikovan kao kandidat na predsedničkim izborima.

Mušarafov predsednički mandat ističe 15. novembra. Izmenama koje je već učinio u izbornom zakonu, on sada pokušava da dobije i drugi petogodišnji mandat do 15. oktobra.

Opozicione partije su brzo reagovale na današnju najavu i kritikovale taj potez.

"Odluka generala Mušarafa da bude reizabran u uniformi je i neustavna i nedemokratska", rekla je portparolka partije Benazir Buto.

Bivša premijerka je pregovarala s Mušarafom o mogućoj podeli vlasti nakon parlamentarnih izbora koji bi trebalo da se održe u januaru.

Pregovori su zastali zbog zahteva Benazir Buto koje ona smatra suštinskim za uspostavljanje demokratskog poretka, a medju njima su obustavljanje sudskog procesa zbog korupcije koji je pokrenut protiv nje, kao i izmena u zakonima koji bi omogućili da dobije treći premijerski mandat.

Popularnost Mušarafa je značajno opala poslednjih meseci nakon pokušaja da otpusti sudije vrhovnog suda. Kritičari takodje ukazuju i na pobunu talibana i ekstremista Al-Kaide u oblastima uz granicu s Avganistanom i ocenjuju da je ona intezivirana zbog nezadovljstva zbog savezništva Mušarafa sa SAD.

XS
SM
MD
LG