Linkovi

Američki stručnjaci obišli rusku radarsku stanicu u Azerbejdžanu


Tim američkih vojnih eksperata ispitao je radarsku stanicu u Azerbejdžanu koju koristi Rusija i koju je službena Moskva ponudila kao alternativnu lokaciju za američki anti-rakretni štit, prvobitno planiran na teritoriji Poljske i Češke.

Zamjenik direktora američke agencije za sisteme raketne odbrane, general Petrik O'Rajli, koji je predvodio američku delegaciju, rekao je da će se podaci prikupljeni tokom ove misije analitizirati na bilateralnom ekspertskom sastanku, narednog mjeseca u Moskvi.

Prijedlog o zajedničkom korištenju radarske stanice u Azerbejdžanu stigao je od predsjednika Rusije, Vladimira Putina, tokom razgovora sa predsjednikom Bušom u junu.

Američki predsjednik rekao je tada da se radi interesantnom prijedlogu. Postignuta je i saglasnost o tome da SAD, Rusija i EU moraju biti zaštićene od prijetnji raketnim napadima otpadničkih država.

Ipak, Rusija se snažno usprotivila postavljanju anti-raketnog štita u Evropi, a predsjednik Putin je procijenio da bi u tom slučaju moglo da dođe do destabilizacije prilika u Evropi i nove trke u naoružanju.

Američki zvaničnici tvrde da štit ima za cilj zaštitu evropskih savezničkih država od napada država poput Sjeverne Koreje ili Irana.

XS
SM
MD
LG