Linkovi

Kondoliza Rajs počinje dvodnevnu diplomatsku misiju na Bliskom istoku


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs počinje danas dvodnevnu diplomatsku misiju u Izraelu i na palestinskim teritorijama. Kako iz Biroa Glasa Amerike u Jerusalimu izveštava dopisnik Robert Berger, Rajsova će pokušati da umanji razlike u gledištima u vezi sa uspostavljanjem palestinske države.

Državni sekretar Rajs će odvojeno razgovarati sa izraelskim premijerom Ehudom Olmertom, u Jerusalimu, i palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, na Zapadnoj obali. Oni pripremaju dokument o palestinskoj državi koji će biti predstavljen na medjunarodnoj mirovnoj konferenciji u Sjedinjenim Državama ove jeseni, verovatno u novembru. Portparol izraelske vlade, Mark Regev, kaže da je cilj dokumenta osnivanje palestinske države.

”Mi želimo da se angažujemo u razgovorima sa ovom palestinskom vladom i ideja je da svi razumemo kuda se ovaj mirovni proces kreće, jer svi možemo da vidimo svetlo na kraju tunela.“

Medjutim, jaz je ogroman. Izrael želi neodredjenu deklaraciju o principima, dok predsednik Abas želi da se pozabavi ključnim pitanjima u ovom konfliktu uključujući Jerusalim, izbeglice i konačne granice.

”Nadam se da možemo da postignemo saglasnost o okviru za rešavanje pitanja u vezi sa konačnim statusom.“

Izrael veruje da je zaključenje sporazuma o tim pitanjima preuranjeno, samo tri meseca pošto je islamska militantna grupa Hamas preuzela kontrolu nad Pojasom Gaze. Hamas je proterao snage rivalske frakcije Fatah, na čelu sa predsednikom Abasom, zbog čega je njegova vlada sada oslabljena. Izrael stoga strahuje da Abas ne može da finalizuje mirovni sporazum. Palestinci, medjutim, ističu da medjunarodna konferencija neće uspeti, ako njen dokument ne bude dalekosežniji od neodredjene deklaracije o principima.

XS
SM
MD
LG