Linkovi

Apel republikancima da prestanu da podržavaju Bušovu strategiju


Demokratski lideri u Kongresu ponovo su apelovale na svoje republikanske kolege da obustave podršku vojnoj strategiji predsednika Buša u Iraku. Kako izveštava novinar Glasa Amerike Den Robinson, jedan od najoštrijih predsednikovih kritičara u Predstavničkom domu, izneo je više detalja o programu Demokratske stranke u tom telu, dok Senat istovremeno počinje debatu o vojnom budžetu i očekivanim amandmanima na taj dokument u vezi sa ratom u Iraku.

Demokrata iz Pensilvanije, Džon Murta, iskoristio je svoje izlaganje u Nacionalnom pres klubu da bi detaljno odgovorio na izveštaj koji je prošle nedelje podneo Kongresu komandant američkih snaga u Iraku, general Dejvid Petreus. Murta, koji inače predsedava uticajnim odborom Predstavničkog doma za vladine izdatke, izjavio je da je predsednik Buš, kako izgleda, spreman da sačeka da njegov mandat istekne umesto da preduzme hitnu akciju da izmeni, kako je Murta ocenio, svoju neuspešnu politiku. Poredeći situaciju u Iraku sa ratom u Vijetnamu, Murta je rekao da je sposobnost SAD da oblikuju dogadjaje putem vojne sile ograničena i kritikovao, kako ih je nazvao, pokušaje predsednika da pogrešno predstavi realnosti na terenu.

«Propagandnim sloganima se ne postiže pobeda. Rat u Iraku nećemo dobiti grafikonima i efektnim porukama, tvrdeći da ćemo moći da povučemo trupe kada ostvarimo uspeh.»

Senat će narednih nedelja početi da razmatra vojni budžet za sledeću fiskalnu godinu, koji će zatim morati da bude uskladjen sa verzijom koju bude usvojio Predstavnički dom, kao i sa posebnim zahtevom predsednika za finansiranje operacija u Iraku i Avganistanu od više milijardi dolara. Lider demokratske većine u Senatu, Heri Rid, uputio je tim povodom sledeći apel republikancima.

«Krajnje je vreme da oni republikanci koji su rekli da će saradjivati sa nama zaista preduzmu nešto kako bi okončali ovaj rat. U protivnom, to neće biti samo Bušov rat već i rat republikanskih senatora.»

Medjutim, republikanski senator Džon Kajl pozvao je svoje kolege u Senatu da se ujedine u podršci predsedniku, uključujući i ono što je Buš nazvao trajnim odnosom sa Irakom.

«Možda je zaista potrebno da zadržimo trupe u regionu i u Iraku. Naša nada, a verujem da delimo to uverenje u obe stranke, je da vojnim pojačanjem nastavimo da postižemo uspehe i da na osnovu toga povučemo deo trupa kako to bi izbegli da američka vojska bude prenapregnuta i kako trupe koje se nalaze u Iraku ne bi bile izložene opasnostima.»

Predsednik Buš je podržao predlog generala Petreusa da povuče do 30 hiljada američkih vojnika iz Iraka do sredine sledeće godine. Medjutim, antiratno orijentisane demokrate i drugi kritičari administracije tvrde da će to zahtevati još jače napore Nensi Pelosi i drugih demokratskih lidera u Kongresu da ubrzaju proces povlačenja američkih snaga.

XS
SM
MD
LG