Linkovi

Sekretar za finansije SAD sa optimizmom gleda na globalnu ekonomiju


Američki sekretar za finansije, Henri Polson, sa optimizmom gleda na globalnu ekonomiju, uprkos nedavnom padu vrednosti akcija na svetskim berzama.

Posle jučerašnjeg sastanka sa francuskim ministrom finansija, američki sekretar za finansije je upozorio da ne bi trebalo doneti ishitrene odluke o dodatnim tržišnim regulativnim merama. On je rekao da su ekonomski podupirači finansijski zdravi - uprkos neizvesnosti na tržištima kapitala, koja je prvo zahvatila Sjedinjene Države.

“Mada će sadašnja situacija potrajati - biće potrebno vreme da se smiri ova turbulencija na tržištima kapitala - mi to radimo poduprti jakom globalnom ekonomijom. Za razliku od nekih ranijih perioda turbulencije koje je donela realna ekonomija, koje je donela loša kreditna praksa - savladaćemo sadašnje probleme na nekim tržištima brže nego na drugim i već vidimo umereno smanjenje napetosti na nekim berzama.”

Sekretar za finanasije Henri Polson je to rekao uprkos strepnji Evroljana da komešanje na tržištu može da ima dalekosežni uticaj na banke i regionalnu ekonomsku prespektivu. Francuski i nemački lideri zbog toga žele da povećaju transparentnost berzanskih aktivnosti. Američki sekretar za finansije je takodje pozitivno govorio o kandidaturi bivšeg francuskog ministra finanasija Dominika Stros-Kana za novog predsednika Medjunardnog monetarnog fonda.

“Veoma poštujem njegove stavove. On je vrlo jak kandidat i verujem da će se narednih nedelja izborni proces završiti. Imam veoma pozitivno mišljenje o Dominiku Stros-Kanu.”

Polson je kasnije o kanidaturi Stros-Kana razgovarao i sa francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem. Podsetimo da se na čelu Medjunarondog monetarnog fonda po tradiciji nalazi Evropljanin, mada funkcioneri Evropske unije kažu da bi ubuduće mogli da razmotre i neevropske kandidate.

XS
SM
MD
LG