Linkovi

Otvoren lanac prodavnica hrane na osnovu nutricionih vrednosti


Ljudi širom sveta kupuju više procesovanu i pakovanu hranu – ponekada sa neželjenim sporednim efektima pošto ona sadrži suviše soli, šećera i masti. Međutim, jedan lanac prodavnica hrane sa sedištem u državi Mejn na severoistoku Sjedinjenih Država odlučio je da rangira hranu koju prodaje na osnovu nutricionih vrednosti, što je naišlo na povoljne reakcije kupaca.

Potrebno je neko vreme i razumevanje da bi se pročitala većina nalepnica za hranu kako bi se ustanovila nutriciona vrednost. Zato je jedan lanac prodavnica hrane u Sjedinjenim Državama odlučio da proveri način kupovine potrošača koji obraćaju pažnju na nutricione vrednosti.

Tokom prošle godine, zlatne zvezdice bile su vodič kupcima ka zdravijim proizvodima u supermarketima Hanaford. Jedna zvezdica označavala je dobar izbor, dve još bolji, a tri najbolji. Portparolka Keren Epstin kaže da je to stvorilo razliku u tome šta su potrošači kupovali.

«Kada im je pružen izbor između proizvoda sa zvezdicama i onih bez zvezdica, potrošači su redovno izabirali one sa zvezdicama,»

Hanaford je rangirao više od 25 hiljada prehrambenih proizvoda. Posle 12 meseci, kompanija je ustanovila da je najveći uticaj bio na pakovanu hranu. Potrošači su kupovali cerealije, hleb, testenine i supe sa zvezdicama dva i po puta češće nego sličnu hranu bez zvezdica.

Prodaja nemasnog mlevenog mesa povećana je za 7 odsto, dok je prodaja masnijeg mlevenog mesa opala za 5 odsto. Kompanija je takođe ustanovila da je prodaja nemasnog mleka povećana, dok je prodaja običnog mleka opala.

«Kada odlučujem o proizvodu, ako ima zvezdice, opredeliću se za njih. To je mnogo lakši način da budem siguran da pravim zdraviji izbor za sebe i svoju porodicu».

Hanaford je ustanovio sistem rangiranja putem zvezdica uz pomoć jednog savetodavnog naučnog panela. Kompanija je saopštila da planira da proširi rangiranje na ostale prehrambene proizvode u skoroj budućnosti. I izgleda da taj trend prihvataju i drugi. Još jedan lanac prodavnica, ovoga puta u Floridi, sada koristi sistem zvezdica, a i drugi razmatraju da urade isto.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG