Linkovi

Nemački mediji ocenjuju da se Srbija udaljava od Evrope


Nemački mediji danas, povodom protivljenja predsednika vlade Srbije Vojislava Koštunice i njegove Demokratske stranke Srbije ulasku Srbije u NATO, ocenjuju da se Beograd udaljava od Zapada i izražavaju strahovanje da bi ovakav razvoj mogao da se produbi.

Dnevnik "Frankfurter algemajne cajtung" navodi da se "Koštunica doduše nikada nije oduševljavao Zapadom, jer njegovo srce kuca u ritmu drugih nazora - na primer onih koje zastupa Srpska pravoslavna crkva".

"Ali do sada je stalno bio dovoljni realista, te načelno nije dovodio u pitanje zapadnu integraciju kao cilj kojem treba da stremi Srbija", navodi list dodajući da je "kod mnogih Srba svakako popularno da se sumnja u smisao pripadnosti Srbije NATO-u".

"Sa članstvom u Evropskoj uniji to još za sada nije slučaj, za njega je i dalje većina stanovništva. Ali, ukoliko se Koštunica i na to nameri, moglo bi i to da se promeni. Time bi Srbi ponovo platili visoku cenu za nesretno insistiranje svog vođstva na jednom parčetu zemlje, na Kosovu, koje su odavno izgubili i koje nikada nisu istinski ni dobili", zaključuje uticajni dnevnik.

Agencija DPA navodi da su se sa "Koštuničnim odbojnim stavom prema NATO, pomerila težišta srpske spoljne politike".

"Do sada su kao ciljevi slovili članstvo u Alijansi i u EU. Poslednjih meseci se Koštunica već više puta ponudio Rusiji kao partner", ukazuje DPA.

Dnevnik "Zidojče cajtung" piše da je Koštunica u vreme NATO- intervencije, "tokom proterivanja kosovskih Albanaca bio jedan od malobrojnih političara takozvanog demokratskog bloka koji se fotografisao u krugu srpskih boraca sa kalašnjikovim u rukama".

"Sa najnovijim napadima Koštunica je povećao pritisak na SAD i pojedine evropske zemlje koje se zalažu za nezavisnost Kosova. Sa antizapadnom retorikom srpski premijer takođe pokušava da pridobije nacionalistički deo birača", piše "Zidojče cajtung". List citira stav beogradskog politikologa Dušana Pavlovića da Koštunica sada "želi da prozapadnu Demokratsku stranku predsednika Borisa Tadića proglasi odgovornom za gubitak Kosova".

"Za razliku od Koštunice, koji favorizuje oslanjanje Srbije na Rusiju, DS se odlučno bori za integraciju zemlje u Evropu", ukazuje list.

XS
SM
MD
LG