Linkovi

Sud u Pakistanu odlučuje o ponovnom izboru Mušarafa za predsednika


Vrhovni sud u Pakistanu otpočeo je pretres u sporu protiv predsednika Perveza Mušarafa, a u vezi sa njegovim ponovnim izborom za predsednika. Opozicione grupe smatraju da Pervez Mušaraf – koji je na vlast došao 1999. godine posle državnog udara – zakonski ne može biti predsednik i vrhovni vođa vojnih snaga. Danijel Šarf iz Islambada izveštava za Glas Amerike.

U Vrhovnom sudu Pakistana pokrenuo je postupak u okviru kojeg opozicione političke grupe iznose argumente protiv ponovne kandidature Perveza Mušarafa na predsedničkim izborima idućeg meseca.

Sporno pitanje je da li Mušaraf može biti istovremene i predsednik i vrhovni vođa vojnih snaga. Pristalice Mušarafa naglasile su da će on podneti ostavku na mesto vrhovnog vođe ukoliko bude bio izabran za predsednika.

Kazi Husein Ahmed, predstavlja pred sudom koaliciju religijskih i političkih partija čiji je i lider. Ahmed je izjavio da će sada biti utvrdjeno kako se Vrhovni sud ophodi prema onima koji osporavaju Ustav zarad svojih političkih ciljeva.

Predsednik Mušaraf, koji je pod velikim pritiskom sa svim strana, ove godine se već dva puta sukobio sa Vrhovnim sudom što je rezultiralo velikim padom njegove popularnosti.

Mušaraf je bezuspešno pokušao da razreši dužnosti predsednika Vrhovnog suda, a prošle nedelje je suprotno odluci Vrhovnog suda sprečio povratak proteranog lidera opozicione političke stranke i bivšeg premijera Navaza Šarifa u Pakistan. Šarifova stranka je uložila žalbu zbog Mušarafovog nepoštovanja odluke suda.

Opozicione političke partije prete masovnim demonstracijama ukoliko Mušarafu bude bilo dozvoljeno da se ponovo kandiduje za predsednika. Njegov mandat se završava 15. novembra, a rok za podnošenje dokumenata za predsedničku kandidaturu je 15. oktobar.

Benazir Buto, takođe bivši premijer, optužuje Mušarafov tabor da je doveo zemlju do ivice krize velikih razmera. Ona i drugi opozicioni lideri zahtevaju od predsednika da ponovo uspostavi demokratiju. Buto trenutno pregovara sa Mušarafo o mogućoj podeli vlasti sto bi moglo da ojača njegove političke pozicije. Za sada nije postignut dogovor o njenom povratku iz egzila.

XS
SM
MD
LG