Linkovi

Kosovo na vrhu agende sastanka predsednika Džordža Buša i portugalskog premijera


Sitaucija na Kosovu našla se visoko na dnevnom redu sastanka predsednika Buša sa portugalskim premijerom Žozeom Sokratešom, čija je zemlja trenutno predsedavaća Evropske unije.

Portugalski premijer kaže da pokušava da obezbedni jedinstven stav unutar Evrope, ali i unutar transatlantske zajednice kada je reč o Kosovu. Nakon razgovora sa predsednikom Bušom, premijer Sokrateš kaže da su Evropljani i Amerikanci saglasni da je potrebno razrešiti dilemu u vezi sa Kosovom.

"Naši razgovori o Kosovu pokazuju da je saradnja SAD i Evrope veoma važna za stabilnost i bezbednost u svetu. Ja sam pružio garancije predsedniku Bušu da je moj najveći prioritet u slučaju Kosova – očuvanje evropskog jedinstva."

Pregovori o Kosovu pod nadzorom međunarodne zajednice trenutno su u zastoju jer vlada Srbije, koju podržava Rusija, odbija da prihvati nezavisnost Kosova. Premijer Sokrateš indicirao je da postoje teškoće kada je u pitanju evropski konsenzus o ovom pitanju, ali je naglasio da odlučno namerava da uspe da do tog konsenzusa dođe.

"Učiniću sve što budem mogao da bi se suočili sa ovim delikatnim problemom, ali je važno za Evropu da pokaže svoju snagu i jedinstvo."

Kosovo je samo jedna od tema o kojima su portugalski premijer i američki predsednik razmenili mišljenja u Beloj kući. Predsednik Buš je rekao da je na dnevnom redu bilo mnogo toga, uključujući krvoproliće u sudanskoj pokrajini Darfuru i predstojeće pregovore o oslobađanju globalne svetske trgovine.

"Razgovarali smo o pitanjima poput Darfura i Sporazuma iz Dohe. Razgovarali smo o Kosovu i Bliskom istoku. I založili smo se da učinimo sve da zajednički pokušamo da rešimo te probleme, ili da ih barem učinimo manje spornim."

Predsednik Buš je pomenuo i napore Portugala u pomaganju Avganistanu i Iraku. Buš kaže da narodi te dve države cene porugalsku podršku.

XS
SM
MD
LG