Linkovi

Luksemburg: Evropski sud odbacio žalbu korporacije Majrosoft


Evropski sud odbacio je danas žalbu korporacije Majrosoft na prvostepenu presudu iz 2004. kojom je kompanija zbog zloupotrebe monopolskog položaja kažnjena sa više od 600 miliona dolara.

Sud je presudio protiv Majkrosofta u sporu sa Evropskom komisijom i potvrdio nalaz da američka korporacija zloupotrebljava monopolski oložaj na tržištu ograničavajući potrošačima ograničava slobodu izbora, jer uz svoj operativni sistem Vindous, koji upotrebljava oko 95% korisnika personalnih računara dodaje i popularne medija plejere. To nanosi direktnu štetuz proizvođačima medija plejera.

Sud je naredio kompaniji Bila Gejtsa da ubuduće prodaje Vindous bez medija plejera, što je naišlo na odobravanje komesara za konkurenciju Nili Kres.

"Sud je još jednom potvrdio važnost prava potrošača na izbor. Majkrosoft ne može zloupotrebljavati svoj monopolski položaj”

No i pored pobede u decenijskom sudskom sporu koji Komisiji otvara vrata da reguliše rad velikih svetskih kompanija na tržištu EU, Kres kaže.

"Ova odluka je slatka i gorka istovremeno jer je potvrdila da potrošači pate zbog djelovanja Majkrosofta."

Zastupnik Microsofta, Bred Smit izrazio je razorarenjen odlukom, ali ističe da je moglo i gore.

"Bilo bi neiskreno reći bilo šta drugo do da ova odluka nije ona koju smo priželjkivali. Ipak ona razjašnjava neke stvari."

Smit kaže da kompanija namjerava da u potpunosti ispoštuje prvostepenu presudu iz 2004 i da je Majkrosoft zadovoljan što će umesto zabrane prodaje Vindousa, biti prinuđen da prodaje alternativni sistem, bez medija plejera.

XS
SM
MD
LG