Linkovi

Srbija potpisuje sporazum o viznim olakšicama i readmisiji sa EU


Sutra će u Briselu delegacija iz Beograda potpisati sporazum o viznim olakšicama i readmisiji sa Evropskom unijom- reč je o paketu konkretnih olakšica za brojne kategorije stanovnika Srbije, što otvara put da se krajem ove godine, kako su obećali u Evropskoj komisiji, započnu razgovori o stavljanju zemlje na "belu šengensku listu", što praktično znači bezvizni režim sa članicama Unije.

Sporazum čije se potpisivanje očekuje sutra u Briselu, trebao bi da omogući lakši jednostavniji i jeftiniji put do viza za stanovnike Srbije. One će biti potpuno besplatne za brojne kategorije stanovnika - studente, naučne radnike, poslovne ljude, novinare, članove verskih organizacija, za one koji idu na lečenje u neku od evropskih država, a biće im omogućeno da dobije vize na duži rok. Za one koji nisu u povlaštenim kategorijama, cena viza je ipak niža nego za "treće zemlje"- plaćaće ih 35 umjesto 60 eura.

Pre stupanja na snagu dogovorenog treba da usledi uobičajna procedura - početkom novembra skup evropskih ministara pravde i unutrašnjih poslova i njihovo zeleno svetlo za sporazum, a potom i konačna reč Evropskog parlamenta. Kako se očekuje, sporazum o viznim olakšicama bi trebao da stupi na snagu prvog januara naredne godine. U Briselu se naglašava da sporazum o viznim olakšicama otvara put za naredni korak - proces koji bi se zaključio stavljanjem Srbije, kao i ostalih država regiona ukoliko ispune uslove, na "belu šengensku listu", što praktično znači bezvizni režim sa državama EU. Potpredsednik Evropske komisije i komesar za pravdu, Franko Fratini:

"Hajde da uspostavimo prostor za politički razgovor, da vidimo šta su smetnje, šta moramo da postignemo kao preduslov za bezvizni režim i to će nas pokrenuti napred u otvorenom duhu prijateljstva".

Sutra se očekuje i potpisivanje sporazuma o readmisiji čija posledica bi u skoro vrijeme bilo vraćanje u zemlju više od stotinu hiljada srpskih gradjana koji trenutno borave na teritoriji neke od evropskih članica bez odgovarajućih dokumenata, kao i prihvat svih onih lica koja su dolazeći iz trećih zemalja, prešla preko Srbije na putu ka Zapadu.

XS
SM
MD
LG