Linkovi

Da li Vladimir Putin obezbeđuje sebi položaj i posle izbora 2009. godine?


Potpuno neočekivano, ruski predsednik Vladimir Putin je u sredu prihvatio ostavku premijera Mihaila Fradkova i na njegovo mesto imenovao relativno nepoznatog tehnokratu Viktor Zubkova, koji vodi rusku agenciju za finansijsku kontrolu. 66-ogodišnji Zubkov nema političku bazu i poznatiji je po svom ličnom odnosu sa Putinom.

Veza Zubkova sa Putinom počinje ranih 1990-ih, kada je bio zamenik budućeg predsednika u sanktpeterburškom komitetu za spoljne odnose. Analitičar Frensis Fukujama kaže za Glas Amerike da Putin, unapređujući nepoznatog birokratu umesto neke politički poznate ličnosti, obezbeđuje sebi mesto na kojem će zadržati uticaj kada ode s položaja u martu 2008.

«Izbori sami po sebi predstavlaju veoma interesantan izazov za Putina. U Rusiji ne postoji tradicija povlačenja sa položaja kao što je to učinio Deng Šijaoping i manipulisanja novim predsednikom iza scene, što izgleda da bi Putin hteo da radi. Možda se pribojava da će postojeći tim postati previše nezavisan bez njegove kontrole», kaže Fukujama.

Prema ruskom Ustavu, predsednički kandidati ne mogu da se kandiduju treći put uzastopce.
Analitičari kažu da je moguće da novoimenovani premijer Zubkov ide Putinovim stopama; svojevremeni predsednik Boris Jeljcin je imenovao Putina na položaj premijera 1999, da bi on posle nekoliko meseci bio izabran za predsednika, podseća Vin Veber, predsednik Nacionalne zadužbine za demokratiju.

«Sve to izgleda kao korak u pravcu izbora sopstvenog naslednika. On izgleda da će održati obećanje da neće da se kandiduje za još jedan mandat, ali da bi sve to nekako krišom zadržao, odrediće naslednika. Ostaje da se vidi da li će izbori imati ikakav legitimitet i da li će vlada nastaviti da preduzima korake da bi osigurala krunisanje naslednika koga je Putin lično odabrao. Nažalost, izgleda da se krećemo u tom smeru», kaže Veber.

Uz zavidnu popularnost od 70 odsto, Putinu se pripisuje da je podstakao rusku ekonomiju i ojačao globalni položaj Moskve, posle decenije ponižavajuće nemoći koja je nastupila s raspadom Sovjetskog Saveza. Dženifer Vindzor, izvršna direktorka «Fridom hausa», nevladine organizacije za unapređenje demokratije, kaže da Putinova nastojanja da kontroliše izborni proces nagoveštavaju da je Kremlj zabrinut za rezultat izbora.

«Spolja deluje kao da on manevriše da bi povećao šanse kandidata koga je izabrao da pobedi na izborima. Ipak, pitam se zbog čega je to potrebno, ako u stvarnosti ruski narod u toj meri podržava njegovu politiku, kao što on to predstavlja svetu», kaže ona.

Američka vlada smatra da je ostavka ruske vlade unutrašnja stvar. Portparol Državnog sekretarijata Šon Mekormak je rekao da Sjedinjene Države nameravaju da rade sa svakim ko bude u novoj ruskoj vladi.

XS
SM
MD
LG