Linkovi

U Londonu priprema za pregovore o budućem statusu Kosova u Njujorku


Posrednička trojka Kontakt grupe za rešavanje budućeg statusa Kosova, u utorak i sredu će održati odvojene konsultativne sastanke sa predstavnicima vlasti Srbije i privremenih institucija samouprave u pokrajini. Razgovori će biti posvećeni pripremama za početak direktnih pregovora 28. septembra u Njujorku, kazala je Kristina Galjak, portparol Visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane.

"Jedan od glavnih ciljeva sastanka biće priprema sadržaja razgovora u Njujorku", kazala je Galjak.

Trojku čine predstavnici EU, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, ambasadori Volfgang Išinger iz Nemačke, Aleksandar Bocan-Harčenko i Frenk Vizner. Delegacija zvaničnog Beograda trebalo bi da se sastane s pregovaračkom trojkom u utorak, dok je za sredu zakazan termin razgovora trojice ambasadora sa predstavnicima kosovskih Albanaca.

Tokom susreta će biti sumirani rezultati prošlog sastanka u Beču krajem avgusta, i otvorena proceduralna pitanja vezana za održavanje direktnih pregovora. Predstavnici privremenih kosovskih institucija pristaju na direktne pregovore, ali odbijaju da pričaju o samom statusu Kosova, ocenjujući da je on rešen predlogom izaslanika Martija Ahtisarija o "nadgledanoj nezavisnosti".

Vlasti Srbije insistiraju na direktnim pregovorima o statusu, naglašavajući da je Ahtisarijev predlog odbačen u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

XS
SM
MD
LG